Saastal

4-daagse huttentocht Saastal Zwitserland voor beginners

by Amanda

Zwitserland, een enorm mooi land waar ik nu voor het eerst aan mocht proeven. Ben je van plan een huttentocht in Zwitserland te gaan doen dan zijn er natuurlijk tal van routes die je kunt lopen. Zelf heb ik met de NKBV een vierdaagse huttentocht gelopen in Saastal, een heel mooi gebied in Zwitserland in de zuidelijke regio Valais. Tijdens deze huttentocht voor beginners kom je langs pittoreske dorpjes, besneeuwde bergtoppen, spectaculaire landschappen, gletsjers en de meest schitterende uitzichten. Alles wat je eigenlijk verwacht van de Zwitserse Alpen. Deze huttentocht is voor beginners maar de wandeling is erg afwisselend en brengt je op de meest fantastische plekken in de bergen!

Saastal

AlpenReizen

Waarom Saastal?

Saas-Fee & Saastal, ook bekend als “De Parel van de Alpen”, is een betoverende bestemming die alles biedt wat je zoekt tijdens een huttentocht. De charmante Zwitserse dorpjes, de adembenemende Alpenlandschappen en de goed onderhouden wandelpaden maken Saastal de ideale plek voor een onvergetelijk avontuur. Daarnaast heeft Saastal een uitstekende infrastructuur en talloze berghutten die je kunt gebruiken als uitvalsbasis voor je wandeltochten.Huttentocht Saastal

Met de trein naar Saastal

Ons avontuur begint op het centraal station van Utrecht. Hier vertrekt de trein naar Frankfurt. Op Frankfurt hebben we een korte overstap richting Basel dan naar Bern en Visp. Vanaf het station van Visp pakken we de bus richting Saas-Grund. Met de trein reizen is natuurlijk groen en milieuvriendelijk. Ook heeft het als voordeel dat je vast wat mooie uitzichten mee kunt pakken. Het enige nadeel vind ik dat de overstappen soms wel erg kort zijn.

Na aankomst in Saas-Grund overnachten we in hotel Kristall-Saphir. Een heerlijke luxe nacht om uitgerust aan ons huttentocht avontuur te starten. En dat heb ik wel even nodig na een lange dag in de trein.

Hotel Saphir Saas grund

Trein naar Saastal

Dag 1 Huttentocht: van Saas-Grund naar Berghutte Hohsaas

 • Wandelduur: ongeveer 3,5 uur
 • Hoogtemeters: 900 meter stijgen
 • Afstand: ongeveer 6 km.

Uitgerust en na een goed ontbijtje beginnen wij onze tocht bepakt in Saas-Grund. Met de bus rijden we een halte en daar staat onze wandelgids André voor de komende dagen al op ons te wachten. Vanuit het centrum van Saas-Grund vertrekken wij de bergen in. We beginnen rustig maar al snel gaan we toch vrij steil omhoog door een bebost gebied en blijven we stijgen. Vandaag zou een wat rustigere dag zijn en een redelijk korte wandelduur maar omdat we wel zo’n 900 meter omhoog moeten lopen is het toch vrij pittig. 

Huttentocht Saastal

Wildlife spotten

Door de prachtige dennenbossen lopen we steeds verder omhoog via smalle paadjes en komen we zelfs een open veld tegen waar een hertje rustig staat te grazen. Meteen al wildlife spotten, geweldig toch! We laten de bossen achter ons en zien  overweldigende uitzichten over de valleien en de besneeuwde bergtoppen om ons heen. Dit ultieme gevoel van vrijheid, hier doe je het toch voor?!

Hertje Saas Fee

Lunch op hoogte

Op ongeveer 2400 meter hoogte ligt onze eerste stop van vandaag. Hier genieten wij van een heerlijke lunch in het zonnetje met prachtig uitzicht over de bergen van Saastal bij Fletschhorn Stübli Kreuzboden. Het eten hier is een echte aanrader kan ik je vertellen! Het smaakt echt prima en de porties zijn ook niet verkeerd. Voor mij als kleine eter zijn de porties echt onwijs en krijg ik ondanks dat ik van het wandelen toch veel trek heb het helaas niet helemaal op. 

Saas Fee

Fotocredits: Rein Rijke/ Zout fotografie

Een stukje verderop ligt een mooi helder en vooral heel koud meertje. Hier kun je wat rondwandelen en wat helemaal lekker en vooral goed is voor de doorbloeding, even met je voetjes door het koude water wandelen. Zeker na lange afstanden wandelen is dit erg goed voor het lichaam. Na hier nog wat rond te wandelen en natuurlijk mooie plaatjes te schieten, pakken we de gondel van Kreuzboden middelstation naar Hohsaas berghütte. De fanatieke wandelaars kunnen dit stuk ook omhoog wandelen (700 hoogtemeters) maar voor vandaag is dit voor ons even genoeg.

Berghütte Hohsaas

Vanuit de gondel hebben we weer schitterende uitzichten, hier wordt ik zo blij van! Boven stappen we uit en zien we ons eindstation liggen. Berghütte Hohsaas heeft een ligging van 3100 meter hoogte en ligt tussen de bergtoppen van 4000 meter hoogte in. Als je hier buiten staat is het gevoel wat je hebt haast onbeschrijfelijk. Overal om je heen zie je nog sneeuw waar het zonnetje heerlijk in schittert en het haast lijkt of alles glittert. 

Dit is voor mij de allereerste keer dat ik een huttentocht maak, laat staan in een hut slapen. Deze hut is behoorlijk luxe, je ligt wel op een slaapzaal met 8 personen maar je kunt hier wel op bepaalde tijden gebruik maken van een douche. Ik moet zeggen dat het wel even slikken en wennen is zo’n slaapzaal waar alles heel krap en klein is. We slapen in stapelbedjes waar dan al een kussen en dekbed ligt maar deze zijn natuurlijk niet al te schoon. Dus zelf een lakenzak meenemen en daarin liggen. Berghut Hohsaas

Panoramisch uitzicht & zonsondergang

Het restaurant van berghütte Hohsaas heeft overal grote ramen waardoor je een schitterend panoramisch uitzicht hebt over alle besneeuwde pieken en gletsjers. Ook is er een heel fijn terras aanwezig waar je in de zon kunt genieten van een hapje en drankje. 

Vanaf berghütte Hohsaas kun je nog een mooie wandeling maken en echt tussen de bergtoppen van 4000 meter lopen. Helaas ligt er nog teveel sneeuw om deze hele wandeling te maken als wij hier in juni zijn, maar je kunt wel een deel ervan lopen en soms zak je even de sneeuw in, haha. Eenmaal boven heb je een mooi uitzicht op de hut en de gletsjers, wat een natuurkracht. Ik plof even op een bankje neer om te genieten van het moment. Vanaf hier en de hut kun je genieten van een geweldige zonsondergang!

Bergutte HohSaas

Dag 2 Huttentocht: van berghütte Hohsaas naar berghotel Almagelleralp

 • Wandelduur: ongeveer 5 uur
 • Hoogtemeters: 900 meter stijgen
 • Afstand: ongeveer 11 km.

De tweede dag van de huttentocht van berghut Hohsaas naar berghotel Almagelleralp is een ware ontdekkingsreis door een betoverend berglandschap. Deze avontuurlijke tocht biedt niet alleen adembenemende uitzichten, maar ook onvergetelijke ervaringen en ontmoetingen met de natuur.

De Sneeuwige Start

De dag begint met een opwindende uitdaging: een pad doorkruisen dat bedekt is met een laag sneeuw. Het betreden van de witte pracht brengt je meteen in de sfeer van een magisch winterwonderland en dat terwijl de zon schijnt en het gewoon redelijk warm is! De knisperende sneeuw onder je voeten en de verfrissende berglucht omhullen je zintuigen terwijl je verder afdaalt. Maar wees voorbereid: soms zak je tot je knieën weg in de sneeuw, wat je wandeling des te avontuurlijker maakt.

Sneeuw

Een Moment van Rust bij Weismieshütte

Halverwege de wandeling bereiken we de mooie Weismieshütte. Hier heb je de gelegenheid om even bij te komen en jezelf te verwarmen met een heerlijke kop koffie. Terwijl je geniet van de zon op het terras, heb je een panoramisch uitzicht over de bergen en valleien, dat je hart sneller doet kloppen.

Ontmoetingen met de Bergmarmotten

Tijdens de tocht worden we begroet door nieuwsgierige bewoners van de bergen: de murmeltieren of bergmarmotten. Deze schattige diertjes zijn meesterlijk aangepast aan het ruige berglandschap en maken deel uit van het alpine tafereel. Hun schelle gefluit en speelse gedrag voegen een vleugje levendigheid toe aan ons avontuur, waardoor je je nog meer verbonden voelt met de natuur om je heen.Murmeltieren

Het Betoverende Pad naar Berghotel Almagelleralp

Na een flinke wandeling naar beneden waarbij je de beentjes al goed begint te voelen, kom je aan bij Kreuzboden, waar je de mogelijkheid hebt om een pad te nemen naar het betoverende berghotel Almagelleralp. Terwijl we dit pad volgen, worden we beloont met adembenemende uitzichten op het Saastal. Elke bocht onthult een nieuw perspectief op de majestueuze bergen en het uitgestrekte landschap dat voor ons ligt.

Picknicken in de Natuurlijke Pracht

Wat is een bergavontuur zonder een pitstop voor een welverdiende maaltijd? Onderweg picknicken we, we genieten van een lunchpakket die we meegekregen hebben bij berghütte Hohsaas. Te midden van de natuurlijke pracht en met de frisse berglucht als je metgezel, wordt je lunch een ware culinaire ervaring.

Almagelleralp

Een Dag om te Koesteren

De tweede dag van de huttentocht van berghut Hohsaas naar berghotel Almagelleralp biedt een onvergetelijke mix van uitdaging, verwondering en ontspanning. De sneeuwige start, de ontmoetingen met bergmarmotten, de betoverende uitzichten en het genot van picknicken te midden van de natuur creëren samen een dag die ik voor altijd in mijn hart zal koesteren. Deze reis is niet alleen een fysieke tocht, maar ook een reis naar binnen, waar je jezelf verbindt met de kracht van de bergen en de schoonheid van Moeder Natuur maar ook af en toe jezelf erg tegenkomt en goed leert kennen. Aangekomen bij de Almagelleralp plof ik neer op het terras en geniet ik van een drankje, daarna een douche en tot slot een mooie zonsondergang met veel bergmarmotten die in deze vallei rond huppelen.Almagelleralp

In de Almagelleralp zijn er slaapzalen met lagers. Dit zijn bedden waarbij meerdere matrassen naast elkaar liggen, bij deze dus 4 matrassen. Het kan dus zijn dat er ineens een vreemde naast je ligt. In totaal lig je op deze slaapzaal met 16 personen. Wij hebben het geluk dat er verder niemand in de hut is en we dus met onze eigen groep liggen, hierdoor kunnen we overal 1 matras tussen laten. 

Dag 3 Huttentocht: van Almagelleralp naar de Brittania Hütte

 • Wandelduur: ongeveer 8 uur
 • Hoogtemeters: 1500 meter stijgen
 • Afstand: ongeveer 18 km.

Na heerlijk geslapen te hebben zouden we normaal gesproken op dag 3 van onze onvergetelijke huttentocht van het schilderachtige Almagelleralp naar de hooggelegen Brittania-hütte wandelen. Het zou een dag vol avontuur worden met afdalingen en daarna behoorlijk klimmen door een betoverend landschap. Maar soms hebben de bergen hun eigen plannen. Helaas ligt er nog teveel sneeuw en kunnen we hierdoor de Brittania-hütte niet bereiken. Ook is deze dus nog gesloten. Gelukkig weten we dit van te voren en is er een nieuw plan bedacht. Ik wil zeker nog een keer terugkomen om deze plek wel te bereiken.

Dag 3 Huttentocht: alternatieve route van Almagelleralp naar Saas-Fee

 • Wandelduur: ongeveer 6 uur
 • Dalen
 • Afstand: ongeveer 18,5 km.

De derde dag van onze huttentocht brengt ons dus een onverwachte wending en een alternatieve route die ons hart sneller doet kloppen. Van Almagelleralp naar Saas-Fee, via de Hohenweg Almagelleralp, maken we kennis met avontuur, hoogte en snelheid – een dag die we nooit zullen vergeten.Avontuurlijke Erlebenisweg

Avontuurlijke Erlebenisweg: Over Hangbruggen en Trappetjes

Onze alternatieve route begint met de afdaling via de Hohenweg Almagelleralp. Eerst denken we dat wordt alleen maar naar beneden wandelen (wat wel veel energie van de beentjes vraagt) maar niks is minder waar! We komen terecht bij een avontuurlijke erlebenisweg die allesbehalve gewoon is. Dit pad is een ware test van ons doorzettingsvermogen en onze hoogtevrees, met zijn hangbruggen die ons over diepe kloven voeren en avontuurlijke trappetjes die langs de rotsen naar beneden afdaalden.  Wat een toffe wandeling is dit!

Adembenemende Uitzichten en Overwinningen

Terwijl we onze weg vervolgen, worden we beloont met adembenemende uitzichten die ons doen stoppen om de majestueuze schoonheid van de bergen in ons op te nemen. De hangbruggen die wiegen in de wind en de trappetjes die zich langs de rotswanden kronkelen, vervagen in het licht van de natuurlijke pracht om ons heen. Elke stap voelt als een overwinning, een stap dichter bij het bereiken van nieuwe hoogten (nu dan dalen) – zowel letterlijk als figuurlijk.

Saas Fee

De Opwinding van Snelheid: Van Furggstalden naar Saas-Almagell

Bij Furggstalden worden we begroet door de stoeltjeslift naar Saas-Almagell. Hier genieten we van een moment van ontspanning terwijl we de tassen in de stoeltjeslift gooien en ons klaarmaken voor de afdaling naar Saas-Fee. Maar we kiezen voor een avontuurlijkere manier om naar beneden te gaan: met een step over een kronkelende weg.

De Sensatie van Sjezen naar Beneden

In het begin denken we, wat is dit nou?! Maar al snel wordt die gedachte vervangen voor een adrenaline kick. Via een kronkelende steile weg sjezen we letterlijk naar beneden. Wat gaat dit hard!! Het is zeker een avontuurlijke manier om onze wandeling zo af te sluiten!

Een Dag vol Onvergetelijke Ervaringen

De alternatieve route van Almagelleralp naar Saas-Fee bracht ons een dag vol nieuwe avonturen, uitdagingen en sensaties. De Hohenweg Almagelleralp bood ons een uitdagende erlebnisweg met hangbruggen en trappetjes, waar we onze grenzen konden verleggen en onze angsten konden overwinnen. De afdaling naar Saas-Fee met de stoeltjeslift en de step gaf ons een adrenalinekick en liet ons de bergen op een geheel nieuwe manier ervaren. Deze dag was er weer een voor in de boeken!

Beneden aangekomen denken we er te zijn maar helaas, haha. We moeten nog een stukje verder wandelen. Ongeveer 3 km wandelen lichtjes omhoog op een geasfalteerde weg tussen de bomen door richting Saas-Fee.

Hangbrug Saas FeeFotocredit: Rein Rijke , Zoutfotografie

Wellness hostel 4000

Aangekomen in Saas-Fee hebben we een heerlijke lunch bij Arvu-stuba. Moe maar voldaan na de geweldig leuke afdaling zitten we hier heerlijk in het zonnetje te kletsen en te eten. 

Na de lunch checken we in bij het Wellness Hostel 4000. Ik heb nog nooit zo’n luxe hostel gezien, eerlijk. Je hebt een kamer met 4 personen en eigen sanitair. Heerlijk daar ben ik zo aan toe, even een fijne douche!Saastal

De huttentocht is dan wel over maar vanuit Saas-Fee zijn er nog een tal van leuke wandelingen te maken. Daarover vertel ik je meer in een andere blog. Van te voren wist ik niet of een huttentocht het echt voor mij zou zijn maar ik heb mijn grenzen verlegd en ik moet zeggen, het was geweldig en ik zou het iedereen aanraden!! Heb je nog vragen over deze of een andere huttentocht of wil je tips hoe het aan te pakken? Laat dan even een berichtje achter of speur even op de NKBV, hier vind je alles wat je nodig hebt voor huttentochten of hikes. 

 

 

Justmytravel logo

Deze blogs zijn ook interessant

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy