Sint Maarten

Living Abroad in Sint Maarten

by Amanda

Emigreren naar het buitenland. Vele mensen doen het maar waarom en hoe vinden ze het daar, zijn er veel verschillen met Europa? In deze reeks van Living Abroad stellen we verschillende vragen over hun leven in het buitenland. 
Saar Patyn woont op een klein eiland met Caribische vibes, lees hier haar verhaal over het wonen in Sint Maarten.

1. Stel jezelf eens voor

Ik ben Saar Patyn. Ik ben afgestudeerd als docent Nederlands en muzikale opvoeding en ik behaalde ook mijn Masterdiploma in de kunstgeschiedenis met als afstudeerrichting theaterwetenschappen. Ondertussen ben ik bijna 30 jaar en ik heb al behoorlijk wat watertjes doorzwommen. Gelukkig hebben al deze ervaringen me gemaakt tot de persoon die ik nu ben en daar ben ik ontzettend tevreden mee! 

2. In welk land ben je gaan wonen en waarom?

Ik woon ondertussen iets meer dan 2 jaar in Sint Maarten, een klein eiland in het Caribisch gebied. Ik wou graag in het buitenland wonen maar ik had geen speciale voorkeur over waar ik dat precies wou. Uiteindelijk solliciteerde ik op meerdere plekken in verschillende landen en werd ik vrij snel aangenomen op een middelbare school in Sint Maarten. Hoe ik hier ben terechtgekomen is dus eigenlijk eerder toeval. 

Sint Maarten vliegtuig

3. Hoe ziet jouw leven er nu uit?

Als je woont en werkt op een Caribisch eiland, lijkt het eigenlijk wel elke dag vakantie. Het is voor mij soms nog steeds moeilijk om dat vakantiegevoel opzij te schuiven en de (soms harde) realiteit te aanvaarden.

Weekends worden gevuld met lekker eten, boottripjes, strand namiddagen,… Allemaal activiteiten die mensen normaal enkel doen tijdens hun vakantie. Het idee om je zondag door te brengen op de Caribische zee met de zon op je snoet en maandagochtend weer aan je bureau te moeten zitten, is nog steeds een beetje onwerkelijk. 

Aangezien Sint Maarten behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden kan ik hier aan de slag als docent Nederlands. Jongeren en volwassenen willen hier graag de Nederlandse taal onder de knie krijgen in het geval ze ooit naar Nederland zouden gaan om te studeren of werken. De dag begint hier meestal erg vroeg, wat betekent dat ik om 7:30 al begin met werken. Het voordeel is dat ik dan meestal ook al rond 14:00 of 15:00 kan stoppen. 

4. Heb jij je veel moeten aanpassen aan het land/ de mensen?

De aanpassing is best wel groot en het blijft ook vaak na twee jaar nog een uitdaging. ‘Caribbean time’ is a real thing en het is altijd een beetje balanceren tussen ‘hoe fijn vind ik de spontaniteit en relaxtheid?’ en ‘waarom gaan de dingen hier zo traag en start niets  hier op het gecommuniceerde tijdstip.’

Het eiland is erg toeristisch en is vooral geliefd bij Amerikanen. Op het eerste gezicht lijkt het eiland hier ook helemaal aan aangepast maar achter de façade van luxe hotels en ocean view restaurants schuilt corruptie, chaos en wanbeleid. 

5. Wat mis je het meeste aan België?

Heel eerlijk? Ik mis niet heel veel. Op bepaalde dagen kan ik wel intens verlangen om bij mijn familie of vrienden te zijn, maar een videobelletje verzacht al snel de pijn. Ik besef heel goed dat mijn tijd op Sint Maarten niet voor eeuwig is, dus waarom zou ik mijmeren om wat ik mis in België terwijl ik kan genieten van het hier en nu?

Er zijn wel bepaalde zaken die het eilandleven niet heeft en waar ik soms wel naar kan hunkeren. Ik denk hierbij vooral aan praktische dingen die we in België voor lief nemen maar hier helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn, zoals: een boekenwinkel, food delivery tot aan je huisdeur, goedkope vliegtickets, openbaar vervoer, fietsen op voorziene fietspaden, online overheids services,… 

6. Heb je wel eens lastige momenten en wat doe je dan?

Lastige momenten zijn er zeker. Net zoals die er zouden zijn indien ik in België was gebleven. In je eentje verhuizen naar de andere kant van de wereld brengt met zich mee dat je vooral op jezelf aangewezen bent. Dat je je eigen beslissingen moet nemen.

Ik heb een heel moeilijke periode achter de rug omdat ik mijn baan helemaal niet meer zo leuk vond. Aangezien ik als Belg enkel een verblijfsvergunning kan krijgen indien ik officieel tewerkgesteld ben bij een werkgever, kon ik ook niet zo eenvoudig afstand nemen. Maar voor elk probleem bestaat een oplossing en ik kan in alle eerlijkheid vertellen dat ik me beter voel dan ooit! 

7. Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt?

Zonder enige twijfel het opstarten van mijn eigen private teaching business. Via deze weg leerde ik ook mijn huidige vriend kennen en wat maakt hij mijn leven interessanter, mooier en beter. 

Iguana Sint Maarten

8. Hoe is het contact met België? (familie/vrienden)

Ik schreef hier onlangs een artikel over dat is verschenen in Flair België. Samengevat komt het erop neer dat verhuizen naar een ander land uiteraard een impact heeft op je relaties. Met sommige mensen is het contact verminderd, maar daarom is de vriendschap niet minder sterk.

Een goede vriendschap staat niet automatisch gelijk aan elkaars deur platlopen of elkaar elke dag spreken. Daarentegen gaat het wel over verbinden met elkaar, fysiek, online en/of op afstand. Als je in het buitenland woont, zijn vriendschappen meer dan ooit een investering van tijd en energie, maar wat je ervoor terugkrijgt is onvervangbaar en zo waardevol. 

9. Hoe denk je dat jouw toekomst eruit ziet?

Als er iets is wat dit buitenlands avontuur me heeft geleerd, dan is het dat wij als Belgen/Nederlanders heel graag plannen. We kopen graag esthetische agenda’s en schrijven die het liefst zo vol mogelijk. Een lege agenda is namelijk verontrustend want dat betekent dat je ‘geen vrienden hebt of ‘lui bent’.

We weten graag per minuut hoe onze dag eruit zal zien want vooruitplannen biedt ons zekerheid en houvast. Maar hoe heerlijk is het om uit de ratrace te stappen en opnieuw vrij te zijn. Om onderweg te ontdekken hoe relatief alles is waaraan we waarde hechten. Om te voelen hoe tijd zich uitstrekt tot iets tragers. De toekomst? Dat is voor later. 

10. Heb je tips voor anderen die graag in een ander land willen gaan wonen?

Het enige en beste advies dat ik kan geven is: ga. Waag de sprong en val. Want als ik je dan toch 1 zekerheid moet geven, dan is het dat je zal vallen. Maar je zal ook weer opstaan. Met meer energie, zelfkennis en kracht dan ooit tevoren. 

Heb jij vragen aan Saar of ben je geïnspireerd geraakt en heb jij zelf ook plannen naar het buitenland te emigreren? Lees dan ook vooral de andere verhalen in de rubriek living abroad!

Justmytravel
 

Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

Danielle 1 juni 2021 - 10:17

Wat lijkt me dat een toffe plek om te wonen!

Reply
Mewika 3 december 2021 - 18:40

Hi
Wat leuk!
Ik ben van plan ook naar Sxm te gaan nou heb ik wel een kind van bijna 8. Ik loop dus een beetje vast met wat ik allemaal moet regelen en hoe.. Wellicht kan jij mij meer over vertellen 🙂

Reply
Saar 6 december 2021 - 22:57

Hallo

Ik zie je berichtje nu pas. Wat leuk dat je ook naar SXM wilt komen! Stuur me gerust een berichtje via instagram @heartfortravel_ en dan kan ik je misschien wat meer vertellen!

Reply
Mewika 13 december 2021 - 17:40

Dankjewel voor je reactie terug ik zie het nu ook pas. Heb inderdaad een pb gestuurd via Instagram!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy