Puerto Viejo

Living abroad in Puerto Viejo, Costa Rica

by Amanda

In deze rubriek van Justmytravel vragen we het hemd van het lijf aan mensen die zijn gaan emigreren. Wat is er zo anders dan het leven in Nederland en wat missen ze juist. Dit keer vertelt Simone van Ham alles over haar leven in het mooie Puerto Viejo, een plaatsje aan de Caribische kust van Costa Rica. 

Stel jezelf eens voor

Ik ben Simone van Ham, ik ben 37 jaar, oorspronkelijk kom ik uit Dongen in Noord-Brabant maar sinds 2008 woon ik voor het grootste deel van mijn tijd in Costa Rica.

Nauyaca

In welk land ben je gaan wonen en waarom?

Mijn vrienden hebben zich nooit afgevraagd ‘of’ ik ooit naar het buitenland zou verhuizen maar enkel ‘wanneer’. In 2008 besloot ik dan ook om mijn ‘ normale’ leventje als manager van een jongerencentrum op te zeggen en naar Costa Rica te vertrekken als reisleider van groepsreizen voor Koning Aap. Na twee weken was ik verkocht en ben sindsdien voornamelijk in Costa Rica te vinden.

Panama airport

Hoe ziet jouw leven er nu uit?

Sinds een paar jaar werk ik niet meer als reisbegeleider maar maak ik reizen op maat voor met name Nederlandse reizigers die naar Costa Rica willen komen. Ik woon in Puerto Viejo aan de Caribische kust, waar ik op mijn vrije dagen kan genieten van de stranden, mountainbiken in de jungle of mooie wandelingen naar watervallen kan maken.

Heb jij je veel moeten aanpassen aan het land/ de mensen?

Toen ik net in Costa Rica aan kwam was alles voor mij een groot avontuur. Culturele verschillen waren voor mij een extra ervaring en niet zo zeer een last. De mensen in Costa Rica zijn heel gastvrij en ik heb me dan ook meteen welkom gevoeld. Af en toe zijn er uiteraard irritaties, bijvoorbeeld als je 3 uur bij de bank zit voor een kleine handeling die je in Nederland online zou kunnen doen maar over het algemeen ben ik vrij makkelijk opgegaan in het Costa Ricaanse leven.

Tico Familie

Wat mis je het meeste aan Nederland?

Ik mis uiteraard mijn vrienden en familie in Nederland maar gelukkig is er whatsapp, videobellen en ga ik meestal om de 6 maanden naar Nederland. Zodra ik in Nederland ben stap ik de kaaswinkel binnen want in Puerto Viejo Costa Rica kan ik niet zulke lekkere kazen kopen.

Heb je wel eens lastige momenten en wat doe je dan?

Op lastige momenten heb ik gelukkig een fijn netwerk van vrienden om me heen zowel in Costa Rica als in Nederland en andere plekken op de wereld. Ik heb voornamelijk via whatsapp contact met familie en vrienden in Nederland. Af en toe bel ik maar eigenlijk te weinig.

Puerto Viejo

Hoe denk je dat jouw toekomst eruit ziet?

Om het leven leuk en verrassend te houden heb ik mijn toekomst niet echt uitgestippeld. Ik heb het nu heel erg naar mijn zin hier in Costa Rica maar ik heb geleerd dat ik vooral mijn hart moet volgen en dat kan me zomaar weer ergens ander heen leiden.

Heb je tips voor anderen die graag in een ander land willen gaan wonen?

Mocht je twijfelen om in het buitenland te gaan wonen, stel je dan voor dat je het niet doet, 80 bent en terug kijkt op je leven en je af blijft vragen, wat als ik wel in het buitenland was gaan wonen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat het niet werkt, dan ga je weer terug maar heb je het in ieder geval geprobeerd.

Santa Teresa

Dit was een kijkje in het leven van Simone. Ben je ook enthousiast geworden over het leven in het buitenland, heb je vragen of lijkt het jou leuk om jouw eigen verhaal te vertellen? Laat dan gerust een berichtje achter! Lees ook het verhaal van Anouk die in een ander deel van Costa Rica woont.

By: Simone van Ham

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

5 comments

Bert Schmit 25 september 2020 - 16:45

wat een prachtfoto weer

Reply
Amanda 29 september 2020 - 09:36

dankjewel Bert!

Reply
Sasha 28 september 2020 - 10:31

Wat lijkt het me gaaf om daar te wonen!! Mooi verhaal en ik wens je veel geluk!

Reply
reiskoe.nl 5 november 2020 - 09:13

Leuk verhaal!

Reply
Amanda 5 november 2020 - 16:02

Dankjewel!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy