High on life, Paragliden in Dorfgastein

by Amanda

Gastein in Salzburgerland is niet alleen in de winter een hele mooie vakantiebestemming. Ook in de zomer is er genoeg te doen voor jong en oud. Het Gasteinertal is groot en bestaat uit meerdere gebieden en bergen.
Voor degene die van actie en avontuur houden kun je op verschillende plekken in Gastein gaan paragliden.

Paragliden

Wij gaan paragliden in Dorfgastein. Het ligt er maar net aan hoe de wind staat in welk gebied het paragliden is. We hebben Lois Grugger, een ervaren paraglider die al 30 jaar dit werk doet en de hele dag heerlijk rond vliegt over het dal.
Om 12:00 uur hebben we afgesproken bij de lift van Dorfgastein. Let op dat de prijzen van het paragliden zonder liftpas zijn! Deze moet je dus wel los kopen om te kunnen paragliden, tenzij je al een kaart hebt.
We hebben een liftpas gekocht en gaan omhoog met de gondel. Ik vind het best wel spannend eerlijk gezegd haha!

Hoogtes vind ik meestal niet eng als er een hekje of iets voor staat maar als er niks is dan ben ik toch wel een beetje voorzichtig.
Lois en zijn collega leggen alles goed uit, we kunnen tegelijk de lucht in, dat is wel leuk!
We worden goed vastgemaakt en krijgen uitleg dat we gewoon hard de berg af moeten rennen, totdat je los komt van de grond. 

Er komen steeds meer toeschouwers kijken en ik knijp hem nu toch een beetje moet ik eerlijk zeggen. De gear is aan en de helmen op, nog even snel een selfie met z’n allen en we worden vastgemaakt aan de touwen van de parpente. 

Wat is paragliden?

Paragliden is eigenlijk een soort van vliegen door de lucht aan een grote vlieger. Deze grote vlieger wordt een parapente genoemd en bestaat uit twee stofdelen, de boven- en onderzijde. De twee zijdes zijn verbonden door bruggen, hierdoor ontstaat de vleugelvorm. Het materiaal is gemaakt van een speciaal geweven doek.

Door het glijscherm te vullen met lucht zal dit de vorm van een vleugel aannemen. De snelheid zorgt voor een opwaartse lift, die de zwaartekracht tegen balanceert en dan zal het glijscherm gaan zweven. Zonder verdere invloed is de verticale verplaatsing altijd neerwaarts.

De besturing van het doek wordt mogelijk gemaakt door twee stuurlijnen. Door deze stuurlijnen worden de rechter- en linkerkant van de vleugel geremd, waardoor de parapente in de richting van de geremde kant vliegt. Met deze stuur/remlijnen kan ook de snelheid afgeremd worden. Zonder remming kan het scherm ongeveer 40 km/u gaan.

Vliegen

Daar gaan we dan, stort jezelf gewoon van de steile helling af. Haha, het gaat zo tegen mijn natuur in maar ik blijf rennen. Harder rennen, roept Lois achter mij en blijven rennen! Dan komen mijn benen inderdaad los van de grond en voelt het heel gek maar tegelijk zoveel adrenaline! Ik geef een gil en ja, we vliegen, we vliegen echt!!

Ik was zo bezig met het rennen en het spannend vinden dat ik nog niet door had wat een fantastisch gevoel dit geeft! Als je eenmaal in de lucht zweeft en relaxt bent besef je pas dat dit zo mooi is!

Uitzicht

We vliegen en ik kijk werkelijk mijn ogen uit, wat een schitterende natuur hier!! Ik voel me gelukkig, ik voel me rijk en zo dankbaar dat ik dit kan en mag meemaken! In de verte zie ik Rico ook vliegen en allemaal draaiingen maken. Lois legt me van alles uit over de lijnen die verbonden zijn met ons en de vlieger en hoeveel het er zijn. Ik mag zelf ook eventjes sturen. 

Ik pak de lijnen over en moet heel hard de rechter naar beneden trekken, je merkt meteen dat je gaat draaien en wat harder gaat omdat de wind op een andere manier onder de vlieger terecht komt. 
Hop, nu naar links en zo ga ik nog eventjes door, het is echt leuk om te doen en je blijft zo genieten van het schitterende uitzicht onder je!

Landing

Na ongeveer een half uur wordt het tijd om te gaan landen. Nou ja, eerst moeten we rustig steeds lager naar de grond toe cirkelen. In Dorfgastein is  een speciale landingsplaats voor het paragliden. Voor mijn gevoel duurt dit rondcirkelen en zakken echt onwijs lang, het is heel heet en ik wordt er ook een beetje misselijk van.

Het landen is eigenlijk heel makkelijk, je hoeft alleen je benen en voeten omhoog te houden en je landt dus gewoon op je billen haha. Lois maakt alle lijnen los en we trekken alle gear uit om vervolgens onze toffe foto’s en filmpjes even te bekijken.

Wat een unieke en toffe ervaring is dit. Ik zou dit echt iedereen aanraden mits je in staat bent te paragliden natuurlijk. In de winter lijkt dit mij ook erg gaaf wanneer het dal helemaal wit van de sneeuw is. Mocht je van plan zijn on te gaan paragilden in Gastein dan zou ik Lois zeker aanraden als ervaren paraglider!

Reizen algemeen

Deze blogs zijn ook interessant

6 comments

Manuel 6 augustus 2019 - 10:14

Zoo dit staat zo hoog op mijn bucketlist! Geweldig en je hebt het zo gaaf omschreven!!

Reply
Amanda 6 augustus 2019 - 22:20

Jaa het was echt super om een keer mee te maken! Moet je ook zeker gaan doen! Dankjewel!

Reply
Nick 6 augustus 2019 - 12:28

Ziet er leuk uit.
Spannende ervaring 👍🏻

Reply
Amanda 6 augustus 2019 - 22:19

Ja was heel gaaf!! Ooit al eens gedaan?!

Reply
Ali 8 augustus 2019 - 19:31

Wat een ervaring
En wat een mooie opnames
Super

Reply
Amanda 9 augustus 2019 - 16:10

Jaa het was echt geweldig! Dankjewel!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy