Ouzoud watervallen, een sprong in het diepe

by Amanda

Ouzoud is een dorp in Marokko op ongeveer 150 km rijden van Marrakech in het Atlasgebergte. De Ouzoud watervallen zijn ongeveer 110 meter hoog. In de lente zijn de watervallen het mooist omdat er veel meer water is door het smeltwater uit de bergen.
De naam Ouzoud is Berbers voor olijf. Je vind dan ook overal olijfbomen in het gebied en langs de weg naar de watervallen toe.

Zonsopgang

We starten onze dag vandaag erg vroeg met een heerlijk ontbijt bij de opkomende zon op het dakterras van ons Riad, Leila. De gastheer doet elke dag zijn uiterste best om zijn gasten blij te maken, het maakt hem niet uit hoe laat het is, hij regelt het. Petje af voor deze man, ‘s nachts checkt hij ons in en vroeg in de ochtend staat hij even vrolijk weer het ontbijt klaar te maken. Hier kunnen een hoop mensen wat van leren!

Om acht uur in de ochtend worden wij opgehaald met een klein busje om vervolgens naar de Ouzoud watervallen te rijden. Het is ongeveer drie uur rijden en onderweg hebben we een koffiestop. Het landschap onderweg is best mooi en indrukwekkend, vooral het Atlas gebergte!

Ouzoud watervallen

We komen aan bij de parkeerplaats, er staat al meteen een gids klaar om ons uitleg te geven en te begeleiden naar de watervallen. We starten de route bij de top van de watervallen, vanwaar het water een heel end naar beneden dendert. Wat een hoogte en super mooi gezicht! Na wat mooie foto’s op de rand van de rotsen, beginnen we aan de tocht naar beneden. De watervallen bestaan uit meerdere delen, plateaus als het ware.

Het is echt klimmen en goed opletten om naar beneden te komen, het is geen aangelegd pad maar echt een bospad. Soms is het nog erg glad ook! Tussendoor vertelt de gids over de geschiedenis van Marokko, dat de watervallen  vroeger  breder waren en over de vele olijfbomen langs de route.

De Ouzoud watervallen zijn de grootste van Noord-Afrika.

Na een pittige afdaling komen we bij het onderste gedeelte van de watervallen. Hier is het water iets rustiger en is er een poel waar je in kunt zwemmen. Voor de waaghalzen is er een iets kleinere waterval/rots waar je vanaf kunt springen zo de poel in.

Sprong in het diepe

Gelukkig heb ik mijn zwemkleding meegenomen. Ergens in een klein natuurhutje kleed ik mij om, je moet niet vies zijn van beestjes, modder enz want je staat hier gewoon in het bos. Ik word door onze gids overgehaald om van de rots te gaan springen. Hij zegt dat het volkomen veilig is en dat het water 20 meter diep is en wijst me precies waar ik moet springen.

Naar deze plaats toe klimmen is best lastig kan ik je zeggen. Het is een heel gedoe om er te komen en ik moet mij goed vasthouden want de stroming van het water is heel sterk en kan je zo meesleuren de waterval in. Om eerlijk te zijn vind ik het nog best eng ook haha. Ik ben echt zo iemand die dan net verkeerd zou springen.

Daar sta ik dan eindelijk, het lijkt vanaf hier veel hoger dan vanaf de zijkant!! Ik durf echt niet te springen, er gaan op het moment wel duizend gedachten door mijn hoofd en steeds meer mensen staan toe te kijken of ik wel zal gaan springen.
Zal ik het doen, ik durf eigenlijk niet, maar dan wint mijn avontuurlijke kant het toch en ik spring het diepe en ijskoude water in! Als ik in het ijskoude water terecht kom blijf ik voor mijn gevoel maar zakken, het is inderdaad heel diep.

Wauw, I did it! Het was zo gaaf en echt een overwinning op mijzelf! Na de sprong zwem ik nog relaxt wat rond in de poel en wacht ik tot er meer mensen gaan springen, maar helaas, niemand gaat. Na een tijdje rondzwemmen besluit ik eruit te gaan en mij weer om te kleden, het water is ook wel erg koud.

Varend corso

We gaan verder naar een hoger gelegen poel van de waterval. Het is weer een pittige klim omhoog via gladde modderpaadjes en rotsen. Soms voel ik mijn voet ineens wegglijden en moet ik mezelf echt even vastgrijpen aan een boom of rots aan de zijkant. Maar de klim is het helemaal waard, wauw, alweer zo’n super mooi uitzicht over de waterval!

Ik ben sowieso al heel erg fan van watervallen en vind het fantastisch om naar te kijken. Ik kan ook echt heel lang gewoon staren naar hoe het water zo hard naar beneden klettert. Het is eigenlijk echt een heel mooi iets, zo gaaf!

Bij dit gedeelte van de watervallen zijn veel toeristen te vinden. Alle groepen worden via de verharde weg met souvenir shops naar dit stukje van de watervallen geleid. Dit is de toeristische route en ik ben super blij met onze gids die een andere weg naar beneden genomen heeft.

Toch is dit wel grappig om mee te maken. We worden op bootvletjes versierd met bloemen door het water geroeid. Tot twee keer toe worden we zo dicht bij de waterval gebracht dat we echt zeiknat zijn van het kletterende water. Wel een lekkere verkoeling!

Lunch with a view

We stappen de bootjes uit en lopen via een stenen pad naar een restaurant waar we weer worden getrakteerd op een schitterend uitzicht over de waterval. Tijdens een heerlijke lunch van tajine met kip en kip kebab, kijken we naar het kletterende water en een mooie regenboog die onderaan de waterval staat te stralen. Zo even lekker wat uitrusten van de aardige klim die we hebben moeten maken.

Aapies kijken

Na het eten klimmen we weer maar dit keer wel op een aangelegd stenen pad. Het is dus wat makkelijker maar wel heel steil. We komen aan op een plateau vanwaar je weer een schitterend uitzicht hebt op de waterval en je hele mooie foto’s kunt maken. Vanaf dit punt staat de regenboog er ook top op!

Hierna lopen we de andere kant op en komen we langs wat aapjes. Grijze makaken zitten hier nog in het wild langs de rotsen. Ik vind aapjes altijd super leuk om naar te kijken. Hier proberen mensen er weer wat aan te verdienen en willen je dan pinda’s verkopen maar dat doen we niet. De apen komen uit nieuwsgierigheid toch uit zichzelf bij je kijken.
Het gezegde brutale aap klopt bij deze Makaken zeker wel!

Ze spelen in de bomen en langs de rotswanden, het is een heel leuk gezicht. Ik ga nog een stukje naar boven om op het hoogste plateau langs de rotswand naar de waterval te kijken. Super mooi! Vanaf dit plateau kun je aan de andere kant ook mooi uitkijken over de omgeving. En er zitten hier natuurlijk ook overal leuke aapjes.

Na heeeeel veeeel foto’s, gaan we via het stenen pad langs de souvenirwinkeltjes terug omhoog naar het busje. We stappen in en rijden vervolgens weer terug naar Marrakesh.
Onderweg schrikken we ons rot, er wordt een steen tegen de ruit gegooid door een schooljongetje. De chauffeur gaat erheen en regelt het en we rijden verder. Het was wel een onwijze klap!

Eenmaal in Marrakesh worden wij afgezet bij de spicemarket omdat je niet bij Riad Leila kunt komen met de auto. Gelukkig weet ik de weg al en lopen we, met een omweg om wat thee te kopen, terug naar ons Riad.

Wat een dag en weer een toffe ervaring rijker. De Ouzoud watervallen hebben mij positief verrast en heel veel indruk gemaakt bij mij. Zoals ik al eerder zei, ik kan heel lang staren naar het water dat zo hard naar beneden klettert. Ik vond het zeker de moeite waard en zou het aanraden om een dagje heen te gaan wanneer je in de buurt bent!

En waag die sprong in het diepe;)!

 

logo amanda travel lichter

Deze blogs zijn ook interessant

10 comments

Joke 2 november 2018 - 10:38

Wow. Wat een pracht daar en ik loop weer met je mee

Reply
Amanda 4 november 2018 - 11:00

Dank je wel!!:) Gaaf he die watervallen!

Reply
Aad Lipman 4 november 2018 - 12:02

Echt indrukwekkend zég die watervallen…schitterend.
En dan die overwinning op jezelf 💪 toppertje!!!

Reply
Amanda 6 november 2018 - 18:08

Ja het was ook erg mooi!!:) Haha zeker een overwinning op mijzelf! Het was een hele mooie dag:)

Reply
Ali 5 november 2018 - 21:44

Ja een waterval is heel indrukwekkend dat vonden wij ook. Maar wat een lef van je om van zo’n hoogte te springen petje af. Het was wel een prachtige tocht als je het leest. En weer zo leuk geschreven

Reply
Amanda 6 november 2018 - 18:09

Dank je wel! Het was zeker een heerlijke dag waar we veel mooie dingen hebben mogen zien! De sprong was het ook zeker waard super leuk!

Reply
kelly 6 november 2018 - 08:35

Super he watervallen!!

Reply
Amanda 6 november 2018 - 18:09

Ja de Ouzoud watervallen zijn echt een aanrader!!

Reply
Diane Draaijer 14 augustus 2023 - 22:13

Cool hoor, wanneer was jij daar? Ik begrijp dat de watervallen in de lente het mooist zijn. Wij gaan zelf eind september naar Marokko. . Denk je dat er dan ‘voldoende’ water valt om nog steeds zo indrukwekkend te zijn? Ik lees dat eigenlijk nergens…

Reply
Amanda 15 augustus 2023 - 08:00

Hai Diane,

Bedankt voor je bericht! Ja ik was er zelf dus ook eind september en toen was het zoals de foto’s in de blog. Wij hadden dus nog steeds wel een onwijs mooie waterval en belevenis.
Ga er zeker heen wij vonden het geweldig!
Veel plezier!!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy