Fattoria La Vialla

Fattoria La Vialla – een droomverblijf onder het Toscaanse zonnetje

by Nathalie Sneepels

Eigenlijk zal alles wat ik jullie wil vertellen over mijn verblijf bij Fattoria La Vialla in hartje Toscane teniet doen aan de werkelijkheid, want het is in het écht nog zoveel mooier. Mijn verblijf op Fattoria La Vialla was een droom, van begin tot eind.

Biologisch- en biodynamisch

Ik mocht verblijven in één van de oude boederijen op het gigantische landgoed van het biologisch-biodynamische landbouwbedrijf van de familie Lo Franco. Via deze biologisch-biodynamische methode produceren zij wijn, olijfolie, pecorinokaas, pasta, sauzen en zoveel meer. Ik krijg tijdens mijn verblijf op het Toscaanse platteland een kijkje achter de schermen en mag meegenieten van oude Italiaanse tradities. Het diner aan een gigantisch lange tafel onder een eeuwenoude boom, met uitzicht op de glooiende heuvels zal ik mij voor altijd blijven herinneren.

Biologisch & biodynamisch

Gerijpt onder de zon

Het inchecken op het centrale pleintje van La Vialla is al een feest op zich. Er heerst hier een hele fijne en vooral warme sfeer, iets wat de boventoon voert bij alle medewerkers van La Vialla. Ik word hartelijk welkom geheten en krijg een heerlijke uitgebreide lunch voorgeschoteld. Met de pure en intense smaken waan ik mij meteen in Italiaanse sferen. Ondertussen geniet ik van een glas rosé en het geluid van tjirpende krekels om mij heen.

De lunch smaakt zoveel beter dan in Nederland. Hier komen alle smaken volledig tot hun recht, gerijpt onder het warme Italiaanse zonnetje. De medewerkers stoppen al hun passie en liefde in de producten die zij verbouwen. Dit proef je werkelijk in alles terug. En wil je graag meer proeven van de lekkere wijnen of olijfoliën? Dan boek je een proeverij, waarbij de medewerkers je van alles laten proeven. Lekker en leerzaam!

Authentieke boerderij

Logeren op een authentieke boerderij

Na deze heerlijke lunch rij ik via een onverhard pad de berg op richting de boerderij waar ik zal slapen. De omgeving van het landgoed is prachtig. Ik rij, al slingerend, langs olijfboomgaarden en bijenkasten. Wellicht komt hier hele lekkere honing vandaan. Na de laatste bocht zet ik de auto stil en ben ik met stomheid geslagen als ik een prachtige stenen boerderij voor mij zie opdoemen. De oude boerderij is volledig opgeknapt door de familie Lo Franco, die het landbouwbedrijf al sinds 1978 runnen. Ook hebben zij de boerderij ingericht met prachtige authentieke meubels.

Het huis heeft dikke stenen muren, waardoor het binnen heerlijk koel aanvoelt. De knusse en gezellige woonkamer heeft een schitterende openhaard en een landelijke woonkeuken met vaatwasser. Een tv is hier niet, maar daar heb je ook absoluut geen behoefte aan als je hier verblijft. Ik ben op slag verliefd. Ik zou hier gerust kunnen wonen. Deze plek straalt rust en vrijheid uit en is hierdoor simpelweg fantastisch.

Authentieke boerderij

Toscaanse producten

Ik installeer mijn spullen en ontdek allerlei lekkere producten van La Vialla in het huis. De koelkast ligt vol verse groenten en er is zelfs Toscaanse salami, pecorinokaas, pasta, verschillende soorten pastasaus en een aantal flessen wijn. Jeetje, wat een verwennerij! Op deze manier kan ik meteen alles proeven, want je kunt alle producten gewoon in Nederland laten bezorgen. Ze leveren niet aan winkels, de producten zijn alleen rechtstreeks bij Fattoria La Vialla verkrijgbaar óf online via de webshop. Hierdoor kunnen zij de prijzen laag houden, zonder tussenpersonen die er ook aan willen verdienen.

Toscaanse producten

Zo heeft La Vialla al meerdere keren prijzen gewonnen, zoals “biologische wijnboerderij van het jaar”. En dit is geheel terecht, want wanneer je de wijnen proeft wil je niets anders meer. En tijdens mijn verblijf op het landgoed krijg ik het fenomenale uitzicht en het Toscaanse zonnetje er gratis bij.

Toscaanse wijnen

Idyllisch zwemmeer

Als je in één van de boerderijen van La Vialla verblijft krijg je toegang tot twee meren op het landgoed. Er is een klein meer en een groot zwemmeer. Het grote meer met kristalhelder water is een verademing om in af te koelen. Vervolgens plof je op één van de ligbedden neer of vaar je bijvoorbeeld een rondje in een kano. Er is zelfs een klein sanitairgebouwtje aanwezig met douche en toilet, zodat je hier met gemak de hele dag kunt verblijven. Ik vind het een heerlijke plek en geniet met volle teugen van dit idyllische plekje. Ook hier overheerst de rust en dat is ontzettend fijn.

Idylisch zwemmeer

Toscaans diner

Ik word uitgenodigd voor het diner met alle andere gasten die op La Vialla verblijven. De gerechten worden vers bereid met de producten die zij zelf verbouwen. Mijn Italiaanse droom is hier werkelijkheid geworden. We eten met elkaar aan een lange tafel onder een enorme boom, die dienst doet als sfeervolle overkapping. We beginnen natuurlijk met de in Italië welbekende aperitivo. Alle soorten wijn komen op tafel en diverse schalen met hapjes worden neergezet. Van olijven, salamiworst tot stukjes pecorinokaas met lekkere dipjes. We proosten gezamenlijk met elkaar op een heerlijke avond.

Toscaans Diner

Het is gezellig om met andere gasten te kletsen en ondertussen van het mooie uitzicht te genieten. In Italië is het de gewoonte om meerdere gangen te eten. Te beginnen met de aperitivo, gevolgd door allerlei kleine voorgerechtjes. Daarna volgt de pasta, meestal een heerlijke vegetarische pasta. Hierna begint eigenlijk het hoofdgerecht pas, dus zorg dat je nog voldoende plek over hebt. Het hoofdgerecht bestaat meestal uit vlees, aardappeltjes en een salade. Zo ook bij La Vialla, de meerdere gangen zijn werkelijk fantastisch. De ontzettend lieve medewerkers komen meerdere keren vragen of alles naar wens is.

De wijn vloeit rijkelijk, de sfeer is goed en wanneer de zon langzaam onder gaat ben ik weer een prachtige herinnering rijker. Als laatste geniet ik nog na met een overheerlijk aarbeientaartje en versgebakken cantuccini koekjes. Met een volle buik ga ik richting bed, want de volgende dag is het tijd om met eigen ogen te aanschouwen waar al dit lekkere eten vandaan komt.

Toscaans diner

Rondleiding over de Fattoria

De rondleiding over de Fattoria is ontzettend interessant. Weer valt mij op met hoeveel passie en plezier de mensen hier werken om een fantastisch biologisch product neer te zetten. Ik krijg écht een kijkje achter de schermen. Zo zie ik hoe zij op de ouderwetse manier brood bakken en hoe de beroemde cantuccini koekjes worden gebakken. Natuurlijk mag ik proeven, ze zijn super vers én nog lekker warm. De koekjes worden met de hand ingepakt en leuk verpakt met een rode strik. Ik zie de oude molensteen draaien om het graan tot meel te vermalen.

Toscane

Alles gaat hier op de ouderwetse manier en dit is waarom de producten van La Vialla zo beroemd zijn. Ik zie verse pastausauzen van de lopende band komen. De nieuwste variant krijg ik mee, zodat ik deze vast kan proeven. Stiekem kan ik vast verklappen dat deze nieuwe pastasaus weer des La Vialla is; ver-ruk-ke-lijk! De verse tomaten zijn hier écht donkerrood, heel anders dan in Nederland.

Toscane

Duurzaam

De moestuin van La Vialla volgt de regels van de biodynamische landbouw. Hierdoor werk je op een duurzame manier aan de vruchtbaarheid van de bodem. De compost is gemaakt van plantaardig afval van eigen productie en schapenmest, wat over de bodem wordt verspreid. Zij mogen ontzettend trots zijn op deze manier van werken, want aan verspilling doen zij niet.

Ik kijk er enorm naar uit om de wijnkelders te bezoeken. Deze zijn behoorlijk indrukwekkend. De wijnen heb ik natuurlijk al mogen proeven en nu kan ik ook daadwerkelijk zien waar zij gebotteld worden. Ik krijg alle uitleg en ben onder de indruk van de grote eikenhouten vaten die hier liggen. Dit alles zorgt voor een nog betere smaak van de wijn.

Toscaanse olijventeelt

Bij de volgende stop krijg ik alles te horen over de verschillende soorten olijfolie van La Vialla. De pluk van de olijven begint hier al half oktober en schijnt een waar spektakel te zijn, iedereen helpt mee. Met behulp van een oude zware molensteen worden de olijven geperst. De Toscaanse olijventeelt is van zeer hoge kwaliteit. Er staan zo’n 30.000 olijfbomen verspreid op de grond van La Vialla, natuurlijk verbouwen zij de olijven ook weer volgens de biologisch-biodynamische methode.

Er worden 6 verschillende soorten olijven verbouwd. De extravergine olijfolie “La Vialla” is mijn favoriet; fruitig en intens van smaak. In de Italiaanse keuken is olijfolie van goede kwaliteit niet meer weg te denken. De olijfolie van La Vialla heeft al meerdere prijzen gewonnen, dus voor mij alle reden om dit in de keuken te gebruiken tijdens het bereiden van heerlijke Italiaanse maaltijden.

Olijventeelt

Verzorgingslijn

La Vialla zou La Vialla niet zijn als ze niet alles, maar dan ook alles, van de olijvenoogst zouden gebruiken. Zij hebben een nieuwe verzorgingslijn ontwikkelt van het vegetatiewater wat tijdens het persen van de olijven vrijkomt. Dit afvalwater bevat 20x meer polyfenolen dan olijfolie en is dus bijzonder waardevol en erg gezond te noemen. Ik mag alle producten uitproberen en ben inmiddels groot fan van het serum voor mijn gezicht, de milde reinigingsgel en de haartonic. Mijn huid en haren zijn er zichtbaar door verbeterd.

Verzorgingslijn

Aan alles komt een eind, zo ook aan mijn verblijf bij Fattoria La Vialla. Ik kan met recht zeggen dat dit een speciaal plekje in mijn hart heeft gekregen en dat het mijn stoutste verwachtingen heeft overtroffen. De enorme gastvrijheid van alle medewerkers, de ontzettend lekkere biologische producten en niet te vergeten de prachtige boerderij waar ik mocht slapen hebben een diepe indruk op mij achtergelaten. Mijn bestelling met onder andere olijfolie, pastasaus, pasta en pecorinokaas is alweer binnen, zodat ik de Toscaanse vibes nog langer vast kan houden. Fattoria La Vialla, ik kom heel graag nog eens terug. Bedankt voor alles! Wil jij ook andere plekjes in Italië ontdekken? Kijk dan eens in het menu en zoek op Italië.

Toscane

 

Justmytravel

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Deze blogs zijn ook interessant

6 comments

Kelly 13 september 2022 - 16:44

Wat een mooi stuk! Hier wil ik heen tosacana nog nooit geweest lijkt me zo’n mooie locatie dit.

Reply
Nathalie Sneepels 13 september 2022 - 18:41

Ik kan het je van harte aanbevelen, het is een droomplekje en een prachtig stukje Toscane!

Reply
Mariëlla Bominaar 18 september 2022 - 20:09

Al elf jaar lang stond Vialla op mijn verlanglijstje… afgelopen juni was het zover … iets waar je 11 jaar naar uitkijkt en dat het dan nóg beter is dan je hoopte! Bizar! Ik kan het iedereen aanbevelen. Ik ga zeker terug en dat zal zeker geen 11 jaar duren ♥️

Reply
Nathalie 19 september 2022 - 11:09

Het heeft ook al mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen! Wat mij betreft echt een droomplek waar je eens geweest moet zijn.

Reply
Frans Dijkstra 24 september 2023 - 15:27

wij zijn net terug van een verblijf in castiglion fibocchi helaas niet op de boerderij van la vialla maar we hebben deze wel bezocht omdat wij als trouwe klant een uitnodiging hadden gekregen om mee te eten aan de lange tafel het was een feest er werden aan het begin verschillende flessen wijn open getrokken met bijpassende hapjes daarna aan de tafel heerlijke gerechten geproefd met ook weer de wijn die daarbij hoort al met al een feest om erbij te mogen zijn ,we gaan vast nog een keer maar dan boeken we aldaar een verblijf

Reply
Nathalie 2 oktober 2023 - 10:35

Het is absoluut een aanrader om een keer een verblijf te boeken, dan ervaar je het goede leven op La Vialla nog meer. Leuk om te horen dat je ook zo enthousiast was over het heerlijke eten!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy