Warschau, Polen

Royal Route, Warschau

by Amanda

Warschau, een stad die bij veel mensen, waaronder ikzelf niet heel populair is om te gaan bezoeken. Ik had altijd het idee van een grauwe, grijze stad. Warschau is zoveel meer dan dat! De Royal route is een bekende route en erg fijn voor toeristen! Het staat op alle stadsplattegronden aangegeven. De route neemt je mee langs alle belangrijke bezienswaardigheden van Warschau. Gaan jullie mee.

Oude stad Warschau, Polen

Royal Route

Deze koninklijke route loopt vanuit de oude stad naar het zuiden. De route begint bij het slotplein en gaat via verschillende drukke straten naar het district Wilanow.
Hier staat het Wilanowpaleis, een zomerpaleis van Jan Sabieski III. Langs deze route vind je de meeste en belangrijkste bezienswaardigheden van Warschau.

Omdat de Royal route ongeveer tien kilometer lang is, besluiten wij de route in twee dagen op de splitsen. We beginnen bij het oude gedeelte van de stad. We starten op de Nowy Swiat, een drukke straat met grote rotonde waar een palmboom in het midden staat. Erg handig als herkenningspunt!

Vanaf hier kun je naar links richting de oude stad en naar rechts richting het Wilanowpaleis, dit is het enige belangrijke gebouw dat niet verwoest is tijdens de oorlog.

Warschau, Polen

Kerken

We lopen door een gezellige, drukke straat met veel winkels en restaurants. Na een stuk lopen komen we bij de universiteitsgebouwen van Warschau. Ga in de zomermaanden zeker even een kijkje nemen bij de bibliotheek van de universiteit!
Dit is een opvallend, apart groen gebouw, je kunt het niet missen. In de zomer is de daktuin geopend. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad. Helaas is het nu gesloten in deze koude wintermaand. Het gebouw ligt wel een stukje van de Royal route af, richting de rivier. Je ziet het meest van de stad als je af en toe van de route afwijkt en erna weer terug loopt.

We lopen terug naar de Royal route, via een andere weg waar we ons weer verbazen over de hoeveelheid parken in deze stad! Heel erg mooi! Omdat de sneeuw vandaag aardig aan het smelten is, krijgen we soms letterlijk natte voeten!
We lopen heuvel op en komen weer terug in de drukke straat van bezienswaardigheden. We lopen langs de Visitandinnenkerk. Een erg mooi bouwwerk.
Het valt mij op dat veel kerken allemaal dezelfde bouwstijl hebben. Ook zien we het universiteitsmuseum. Ook dit is een bijzonder bouwwerk met torentjes aan beide zijden.

Kerk Warschau, Polen

Oude stad

We slaan linksaf van de Royal route naar een groot park. We komen eerst op een onwijs groot plein, waar een groot kruis als beeld op staat. Aan het einde van dit plein ligt het graf van de onbekende soldaat. Bij dit graf wordt nog steeds wacht gehouden en brand continu een vlam. Je kunt hier regelmatig een wisseling van de wacht bekijken. Het is erg indrukwekkend allemaal!
Achter het grafmonument ligt weer een mooi park, Saxon garden. Een groot park, waar je zeker in de zomermaanden lekker kunt wandelen.

We vervolgen onze route weer naar de oude stad. Onderweg zien we overal standbeelden en mooie oude gebouwen. Ik vind Warschau een erg mooie, groene en gezellige stad!
Je merkt gelijk dat je in het oude gedeelte komt, overal zie je gekleurde huizen. Je zou niet zeggen dat heel de stad weggevaagd is in de oorlog. Ze hebben dit echt goed nagebouwd van foto’s en schilderijen. Het ziet er echt uit als een oud gedeelte van de stad.

Starego Miasta Warschau, Polen oude stad

Wauw, wat een gaaf gezicht, de Starego Miasta, een groot plein met zuil in het midden en eromheen allemaal gekleurde huizen. Aan de zijkant staat het Royal Palace. Een indrukwekkend rood, groot gebouw met weer van die leuke torens op de toppen. We lopen verder de gezellige straatjes door, hier vind je veel souvenirwinkels en restaurantjes. Super gezellig dit!

We bekijken nog twee kerken, ook van binnen en komen vervolgens op het marktplein in de oude stad. Ook al zo’n schattig plein met rondom gekleurde huizen. In het midden van het plein staat het beeld van de sirene. En omdat wij er in januari zijn, ligt er nog een schaatsbaan in het midden van het plein. Het is lekker druk en heel gezellig!

Starego Miasta Warschau, Polen

Grand theater

We krijgen trek en halen wat lekkers voor onderweg, een zapikanka, een soort pizzabroodje. Bij een restaurant achter de stadsmuur, la Pana Michala, gaan we naar binnen en proeven we de bekende bietensoep. Even wennen maar erg lekker!
Rond half vijf begint het alweer donker te worden en we besluiten terug te lopen naar het centraal station. We nemen wel een andere route omdat we nog een Joodse synagoge willen bekijken.

grand Theater Warschau Polen

Je voelt dat het gelijk een stuk kouder wordt, dus we maken nog een kleine tussenstop om een warme choco te halen voor onderweg. We lopen langs een super mooi, verlicht en indrukwekkend gebouw!
Het Grand theater, het nationaal opera gebouw. Het doet me qua bouwstijl veel denken aan de mooie gebouwen met zuilen in Rome. Alles is ook helemaal verlicht.

We lopen verder en zien het paleis van cultuur en wetenschap alweer dichtbij komen, heel handig dit gebouw vind ik, zo kan ik nooit verdwalen haha. We lopen weer in een parkje waar de kerstverlichting nog hangt, heel gezellig. Aan het einde van het parkje staat een kerk die we ook nog even bezichtigen.
Het is erg druk want er word een dienst gehouden, we blijven even zitten luisteren naar de mooie Poolse zang.

centrum Warschau, Polen

Synagoge

Na een tijdje geluisterd te hebben en weer opgewarmd te zijn, lopen we verder en zoeken we naar de synagoge.
Volgens de kaart zou de synagoge op deze plek moeten staan. We vragen het een aantal mensen maar niemand kan ons vertellen waar de synagoge zich bevind. Nog een iemand dan, en ja gelukkig deze persoon weet ons de weg te wijzen. We zijn in de buurt.
We lopen de weg over, door een steegje en dan achter een lelijk gebouw staat de synagoge weggestopt. Het is een sober maar mooi gebouw. Ik vind het persoonlijk echt zonde dat ze zo’n mooi gebouw achter van die lelijke hoge gebouwen wegstoppen.

Synagoge Warschau, Polen

Zloty Tarasy

Het is inmiddels al laat, donker, koud en we krijgen trek. We zijn dichtbij het grote winkelcentrum Zloty Tarasy. Het is een fantastisch groot complex met glazen dak. Op zichzelf al een bezienswaardigheid. Het ligt naast het centraal station en je kunt via ondergrondse tunnels redelijk warm naar het winkelcentrum toe lopen. Ideaal voor mensen die het zo koud hebben als ik!

We eten hier gezellig wat in een sushi restaurant, erg goed eten trouwens! Op de bovenste verdieping van het complex vind je een foodcourt. Je kunt er echt van alles krijgen.  Na het eten gaan we met de tram terug naar het hotel.

Zloty Tarasi Warschau, Polen

Royal route deel 2

Vandaag gaan we de andere kant bezoeken van de Royal route. Onderweg maken we eerst nog een stop in een lokale markthal. Het is allemaal overdekt maar de plafonds zijn aan elkaar gelijmd met doeken en ijzeren platen. Het zou zomaar naar beneden kunnen komen, zo ziet het eruit, niet erg veilig haha. Het is wel grappig om alle mensen druk bezig te zien met handwerken, verkopen of afdingen. Heel kleurrijk!

We starten onze route weer bij de palmboom, alleen lopen we nu de andere kant op, richting het Wilanow paleis. Het is weer erg koud vandaag dus we maken een tussenstop bij de Starbucks om even op te warmen.
Vanuit het raam zien we de eerste bezienswaardigheid al, de Trzech Krzyzy, een mooie ronde kerk met zuilen. Heel mooi van buiten en van binnen ook erg indrukwekkend, vooral het ronde plafond in het midden!

We vervolgen de Royal route, langs drukke, brede wegen en dure, moderne gebouwen. Aan de ene kant van de weg bevinden zich alle ambassades, je ziet meteen dat dit heel anders is dan richting de oude stad.
Ik vind de kant van de oude stad nu al wat leuker en sfeervoller. Wat ook opvalt is dat de stoepen hier allemaal netjes sneeuwvrij zijn, terwijl je in andere delen van de stad uit moet kijken waar je loopt.

Markt in Warschau, Polen

Parken

Aan de andere kant van de weg zien we verschillende parken. Warschau is echt een groene stad! Nou ja nu in de winter is het sneeuwwit maar in de zomer is het echt groen.
Als het wat warmer zou zijn, zou het leuk zijn om door de parken heen te lopen, maar door de kou slaan wij er toch een aantal over.
Het is een heel stuk lopen aan deze kant zonder dat je echt bezienswaardigheden tegenkomt. Eigenlijk zijn het alleen de parken. We komen aan bij een groot park, een landgoed, waar zich een paleis bevind. Palace na Wyspie, ofwel Lazienski paleis of paleis op het water.

Het paleis is mooi en ligt inderdaad op het water. Rondom is allemaal water en dat zorgt voor mooie plaatjes!

Het park rondom het paleis is onwijs mooi. Er staan verlichte figuren van Chopin. Heel gezellig allemaal. We hebben het best koud dus drinken wat in een restaurantje naast het paleis. Heel schattig in oude barrok stijl alles.

park in Warschau, Polen

Hierna lopen we weer door het park heen terug naar de uitgang. We komen nog langs verschillende musea, waaronder Belweder. Hier staat nog een hele oude auto in de vitrine.

Wanneer je verder de route vervolgt ga je richting het eindpunt van de Royal route, het Wilanow paleis. Het is een heel eind lopen en eerlijk gezegd vind ik dit deel van de route wat saaier dan het oude gedeelte. Het is een drukke weg, dus je kunt zo de bus pakken richting het Wilanow paleis. Dit zou ik aanraden, zeker als je in een koude periode in Warschau bent!

Warschau, Polen

Wilanow paleis

In de zeventiende eeuw is het Wilanow complex gebouwd. Het is een schitterend paleis geworden met een groot park en bijgebouwen. Het Wilanow park is samen met het Lazienski park een van de mooiste parken van Warschau.

In de Paleistuin van Wilanow kun je een zonnewijzer zien, deze is gemaakt door de uitvinder van de telescoop, Hans Lippershey. Je kunt echt verdwalen in alle paleistuien hier! Wanneer de temperatuur wat hoger is, is het heerlijk om hier een dagje rond te dwalen!

Oude centrum Warschau, Polen

Kortom, de Royal Route is een echte aanrader voor iedereen die veel van deze mooie, groene stad wil zien! Persoonlijk vind ik het oude gedeelte van de route veel leuker, je komt meer kerken en bijzondere gebouwen tegen en dat heeft meer mijn voorkeur. Maar zoals ik al een aantal keer heb geschreven, als de temperatuur wat hoger is, denk ik dat ik de parken ook leuker zou vinden.
Warschau een super stad, laat je verrassen!

Oude centrum Warschau, Polen

logo amanda travel lichter

Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

Janine 12 april 2018 - 10:01

Super leuk!

Reply
Amanda 13 april 2018 - 16:36

Dank je wel Janine!

Reply
Marja 15 april 2018 - 12:22

Leuk weer. Mooie foto’s ook weer. 👍👋

Reply
Amanda 15 april 2018 - 21:17

Dank je wel Mar!:)

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy