Paramaribo houten huizen Suriname

Fietsen in Suriname

by Amanda

Suriname, een land in Zuid- Amerika met als hoofdstad het bekende Paramaribo. In 1975 is Suriname onafhankelijk geworden. Buiten de vele geschiedenis is er in Suriname hele mooie natuur te vinden.
Vanuit Paramaribo, de stad, kun je makkelijk op de fiets richting ford Nieuw Amsterdam, Frederiksdorp of Peperpot plantage fietsen.
Oude plantages met mooie natuur om te ontdekken. Vandaag neem ik jullie mee naar plantage Peperpot. Dit is goed te doen met de fiets vanuit Paramaribo. Let goed op want het verkeer rijdt hier links!

I love Suriname

Fietsen

We starten vandaag redelijk vroeg na het ontbijt op twee niet al te beste fietsen waarvan de remmen half werken.
Het is al erg warm en we fietsen door de drukte van de stad.
In Paramaribo fiets je gewoon op de weg, het is dus handig om achter elkaar te fietsen. Wanneer je toch naast elkaar gaat fietsen wordt je letterlijk van de weg getoeterd!

We maken een kleine stop om wat te drinken en een aantal leuke foto’s te maken bij het bord I love SU. Hierna stappen we weer op de fiets naar de waterkant.

Fietsen in Suriname

Waterkant

Ik kijk mijn ogen uit in de stad. Vooral alle houten huizen vind ik erg bijzonder. De houten huizen die goed onderhouden zijn, zien er erg mooi uit. Maar ook de vervallen houten huizen hebben iets en geven een bepaalde uitstraling aan de stad. Erg gaaf!

We komen aan bij de waterkant, hier stappen we met fiets en al op een korjaal.
Een korjaal is een boomstamkano. Een uitgeholde boomstam met banken aan de zijkanten en hier zelfs een dak.
We varen het water over naar Meerzorg in district Commewijne.. Wat een superervaring dit varen in de korjaal!

De bootsman is erg aardig en na de oversteek van ongeveer tien minuten varen, helpt hij ons netjes de vlonder op en tilt de fietsen de boot uit.
Het is nog even goed opletten met naar boven lopen, de vlonder is smal en af en toe liggen er planken los.

Op de Surinamerivier

Commewijne

We fietsen door het Commewijne district langs het platteland, nog wel op asfalt wegen. We zien moskeeën, huizen, scholen en veel heel veel groen.
Het is vandaag echt heel warm. Iedereen in Suriname houdt zich een beetje rustig in de middag, maar deze gekken gaan lekker fietsen op het heetst van de dag! Haha.
We maken wat vaker een drinkstop, neem dus genoeg drinken mee!

Commewijne Suriname

Na ongeveer een uurtje fietsen komen wij op de weg naar plantage Peperpot. De weg is inmiddels verandert in een zandweg. Het is dus goed opletten waar je fietst.
We komen wat obstakels tegen op de weg. Een geitenhoeder loopt met al zijn geiten midden op de weg, haha, heel gezellig, vooral het geluid.
We fietsen voor mijn gevoel echt in the middle of nowhere!

Af en toe zien we mooie landhuizen en oude schuren. Maar we fietsen nu vooral tussen de palmen en jungle.
Het is hier echt schitterend! Ik kan echt genieten van deze mooie omgeving en stilte. Ik zie veel zwarte gieren boven de jungle vliegen, wat zijn die beesten groot!

Commewijne Suriname

Peperpot plantage

We fietsen door maar komen steeds meer in onbewoond gebied. De wegen worden slechter en we vertrouwen het niet helemaal. We vragen de weg en moeten inderdaad een heel stuk terug fietsen.

We komen bij de plantage aan, het is niet heel goed aangegeven. Langs de zandweg staat een oude, vervallen, houten schuur. Dit is de oude Peperpot plantage.

Aan de andere kant van de zandweg staan de goed onderhouden plantage landhuizen tussen de palmen. Echt een schitterend plaatje!Peperpot Plantage Suriname Commewijne

Peperpot is een van de oudste plantages van Suriname. Er werd cacao en koffie geteeld. In 1998 is deze plantage definitief gesloten wegens wisselende invloeden van regen, verschillende koffiesoorten en veel concurrentie op de internationale markt.

We komen toevallig een gids tegen, hij wilde eigenlijk net weggaan maar we mogen nog even in het plantagegebouw binnen kijken. Het onkruid komt door de houten wanden en het dak naar binnen.

Peperpot Plantage Suriname Commewijne

Cacao plantage

De fabriek is een enorme ruimte met een etage erop waar de cacao werd opgeslagen.
De gids gaat ons voor om slangen en ander ongedierte af te schrikken. Doordat alles leeg staat en overal onkruid naar binnenkomt, is het een ideale plek voor slangen vertelt hij.

Er staan nog oude machines en zelfs een oude koffiemolen! Ik vind het echt heel indrukwekkend om hier te lopen!
Ineens horen we onwijze knallen en harde geluiden van boven. Ik schrok er echt van! De gids vertelt ons dat de mensen geloven dat het hier spookt. Volgens mij is het of de wind die tegen de ijzeren dakplaten aanslaat of een geit die opgesloten zit.

Peperpot Plantage Suriname Commewijne

Al met al vind ik het toch een beetje creepy! Na alles gezien te hebben gaan we naar buiten en laat de man nog een schuurtje zien wat ook als plantagegebouw gebruikt werd.

We moeten door het hoge gras, dus weer goed opletten dat er geen slangen of andere beesten zitten. We kunnen van een afstandje wat foto’s maken. Een nest Braziliaanse bijen (killerbees) houdt ons tegen, ze zijn zeer agressief dus we moeten op afstand blijven.

Peperpot plantage Suriname Commewijne

We lopen terug naar de fietsen en gaan op eigen houtje buiten nog wat rond kijken. De gids is weg en het is nu wel erg stil. Dan is er ineens weer dat harde geluid van boven en het houdt niet op.

Ook al denk ik dat het door de wind komt, door het geestenverhaal voelen we ons toch niet helemaal op ons gemak.
We stappen snel op de fiets en laten plantage Peperpot achter ons met veel mooie indrukken.

Peperpot plantage Suriname Commewijne

Nature trail

Een stukje verderop ligt een stuk jungle waar je als je geluk hebt, aapjes kunt zien! In het Peperpot nature park ligt het Mopentido nature trail.
Ik wilde heel graag doodshoofdaapjes zien, ze zien er zo schattig uit!

Peperpot natural trail Suriname Commewijne

We fietsen over een redelijk goed pad, door de palmen, koffieplanten en andere bomen. Soms is het best donker, de jungle zorgt voor een dak boven het pad.
Even opletten want er ligt ineens een boom over het pad heen of een liaan knalt tegen je hoofd. Op de fiets moet je continu opletten!

Er leven verschillende diersoorten in dit natuurpark zoals leguanen, aapjes, vlinders, papagaaien, toekans, gieren, zangvogels, slangen en nog veel meer.

Fietsen in Commewijne Suriname

De nature trail is ongeveer drie kilometer lang en aan het eind kun je in het bezoekerscentrum wat drinken en wat geschiedenis bekijken.

Wij zien niet veel dieren, helaas. Ik denk dat dit komt omdat we veel meer op de weg moeten letten. We komen verder ook geen andere bezoekers tegen. Dat maakt het ook weer extra leuk, net alsof je alleen in de jungle bent! We hebben er een aardige fietstocht opzitten en besluiten terug te fietsen naar Paramaribo.

Gier in Suriname

Zusenzo

Het is nog een aardig stuk terugfietsen en we hebben geen water meer. Het is echt onwijs heet. Onderweg moeten we een aantal keer even in de schaduw uitrusten.

We komen weer bij het water van Meerzorg, hier stappen we met fiets en al weer in een korjaal. De bootsman brengt ons weer netjes naar de waterkant in de stad.

We hebben nog steeds dorst en fietsen langs de palmentuin, hiertegenover ligt een leuk restaurantje. Een lekker kleurrijk huis met graffiti op de muren, een schommel tussen de palmen, heel gezellig. We ploffen neer bij Zusenzo en nemen wat te eten en drinken.

Zusenzo Paramaribo Suriname

We nemen gemberbier als drankje. Het heeft niks met bier te maken, maar is een gember sapje. Na mijn eerste slok was mijn reactie blehh, deze smaak kennen wij in Nederland eigenlijk niet. Het is zoet maar ook pittig. Na mijn tweede slok ben ik verslaafd, heerlijk!!

We zitten gezellig bij Zusenzo te relaxen en plannen te maken, als het ineens keihard begint te regenen. Het is niet zomaar een buitje maar echt een tropische regenbui. Alle straten staan gelijk helemaal onder het water.

Wat een plassen zeg! Als het eenmaal droog is, verdwijnen de plassen ook best snel.  Meteen voel je de zon weer branden op je huid. We fietsen terug naar het Famirii guesthouse. We hebben vandaag weer heel veel nieuwe en mooie indrukken opgedaan. Nu is het tijd om te relaxen!

Suriname - Zuid Amerika

Het fietsen naar Peperpot plantage is zeker de moeite waard! Je ziet zoveel mooie natuur en ziet ook hoe de mensen buiten de stad leven. Het is prachtig! Een paar tips zijn neem genoeg te drinken mee en let op dat je aan de goede kant van de weg fietst!!!

 Fawaka!

logo amanda travel lichter

Deze blogs zijn ook interessant

21 comments

Janine 16 april 2018 - 12:17

Weer een super mooi verhaal van een van de coole avonturen die jij beleefd!
Ik hoop dat ik al die mooie dingen ook kan zien een keer. Er komen in ieder geval een hoop nieuwe landen op mijn lijstje te staan door jouw verhalen!:)

Reply
Amanda 16 april 2018 - 22:02

Wat leuk om te horen dat je die landen nu ook op je lijstje hebt!! Dank je wel!

Reply
bert 16 april 2018 - 12:49

mooi verhaal prachtige foto’s vervallen gebouwen kunnen heel fotogeniek zijn, is dat echt het ministerie van volkshuisvesting en sociale zakenof staat dat bord er alleen maar naast..https://www.unesco.nl/erfgoed/historische-binnenstad-van-paramaribo#zoom=3&lat=5.82611&lon=-55.15&layers=BT, zijn waterfietsen geen idee..

Reply
Amanda 16 april 2018 - 22:02

Haha misschien een goed idee waterfietsen! Dank je wel!

Reply
bert 16 april 2018 - 12:51 Reply
Joke 17 april 2018 - 10:54

Je neemt me gewoon weer mee op reis. Gaaf.

Reply
Amanda 17 april 2018 - 18:53

Goedzo!!:) kun je ook beleven wat ik allemaal meemaak!

Reply
Theo 17 april 2018 - 11:30

Mooi interessant reisverhaal, nu wil ik ook naar Suriname,SPANNEND!!!!

Reply
Amanda 17 april 2018 - 18:53

Misschien kunnen we er nog eens heen;)

Reply
Aysun 17 april 2018 - 22:04

Wat een leuke said Amanda….😂😂😂
fijn om te lezen…

Reply
Amanda 19 april 2018 - 22:00

Dank je wel Aysun! Leuk dat je het gelezen hebt!

Reply
Yolanda 18 april 2018 - 10:15

Mooi verhaal en mooie foto’s. Er zijn plekken op de wereld waar je vaker naar wilt gaan. Dit lijkt me zo eentje.

Reply
Amanda 19 april 2018 - 22:01

Dank je wel Yolanda! Ja ik zou zeker een keer terug willen naar Suriname. Het is erg echt heel erg mooi!

Reply
Marja 18 april 2018 - 18:54

Leuk weer. Eindelijk gevonden. Mooie foto’s ook weer. 👍

Reply
Amanda 19 april 2018 - 22:01

haha dank je wel Mar! 🙂

Reply
Ali 23 april 2018 - 08:34

Wat zullen genoten hebben van deze fietstocht. Heel indrukwekkend . Een heel mooi verhaal.

Reply
Amanda 24 april 2018 - 09:25

Ja het was echt een super mooie ervaring! Suriname is echt super!

Reply
Gerda Batavier 6 mei 2018 - 15:35

Wat super mooie reis was dat.je verteld het zo goed dat je het gevoel hebt dat je er bij bent. Bedankt

Reply
Amanda 7 mei 2018 - 22:37

Het was zeker een onwijs mooie reis! Dank je voor het mooie compliment!:) blij dat ik je mee heb kunnen nemen door Suriname;) haha

Reply
Carla 3 augustus 2018 - 21:21

Leuk om te lezen Aman, was ook een hele leuke reis, toch?😱😜
Ben benieuwd naar de rest 🤪🌞

Reply
Amanda 3 augustus 2018 - 21:35

Dank je wel! Het was een super leuke reis!! Als ik nu de beelden weer terug zie en de blogs schrijf denk ik weer wauw! Ik wil terug! haha snel weer een bijzonder reisje plannen!?:)

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy