Surfen in Bali

by Amanda

Kuta beach in Bali, Indonesia, was vroeger een klein vissersdorpje. Nu wemelt het er van de toeristen die komen zonnen, feesten, shoppen of surfen!! We zijn een aantal dagen in Kuta voor we verder reizen door Bali. Overal zie ik surfers druk in het water en ik wil dit heel graag zelf gaan proberen!

Kuta beach

De hoge golven en sterke stroming van Kuta zijn perfect voor elke soort surfer. Of je nou beginner of gevorderd bent. Voor het strand kun je ook goed surfen op Kuta reef.
De eerste paar dagen in Kuta hebben we lekker rustig aan gedaan en bij het zwembad van ons echte Balinese hotel, La Walon, gelegen. Een beetje Kuta verkennen en de laatste dag was het zover, op naar het strand van Kuta beach!

Ik heb nog nooit op een surfplank gestaan en ben dus heel erg benieuwd hoe dit zal gaan. Maar snowboarden gaat me redelijk af dus dit moet toch zeker ook wel lukken?!

Op het strand kun je echt overal een surfplank huren. De prijzen zijn erg laag en er staan gewoon allemaal jongens met verschillende planken die graag geld willen verdienen. We raken wat aan de praat met een man die wel surfplanken verhuurt en we vertellen dat dit de eerste keer wordt op een surfplank. Hij gaat even wat regelen en voor een prikkie hebben we beiden een privé leraar voor twee uurtjes! Hoppa.

Surfen

Daar gaan we dan. Ik vind het best even spannend maar ook heel erg leuk! Eerst doen we een warming up en krijgen we wat uitleg op het zand maar na tien minuutjes gaan we beiden met eigen leraar het water in! We hebben geen wetsuit aan maar wel een shirtje en gewoon zwembroek. Het water is anders dan in Nederland, gelukkig niet zo koud! We beginnen makkelijk met paddelen in het water op je buik liggend om wat te wennen aan de surfplank en de golven.

We gaan iets verder het water in, wauw, ik ben soms echt een beetje bang als je sommige golven ziet die op je af komen. Megahoog!! Het wordt tijd om een golf op te zoeken, heel hard mee te paddelen en dan op het juiste moment mezelf op te duwen en te gaan staan en vooral blijven staan!! Oops, dat ging niet helemaal zoals het moest haha. Het ziet er altijd zo makkelijk uit maar dat vind ik het echt totaal niet!

Na heel veel vallen en water happen, lukt het me eindelijk te gaan staan en eventjes te blijven staan! Wauw dit is zo cool, dat gevoel dat het je lukt is niet te beschrijven.
Dat gevoel was van hele korte duur want ik werd al snel weer van de plank af gesmeten!

Stroming

Ik heb een keer gehad dat ik viel en kopje onder ging, waarbij ik de sterke onderstroom van de zee voelde. Ik heb me maar mee laten gaan, het leek wel of ik een aantal rondjes ben gedraaid onder water. Op het moment dat ik weer boven water kwam, was daar meteen al de volgende hoge golf die mij weer mee onder water nam. Ik heb erna wel even lucht moeten happen toen ik eenmaal weer boven kwam drijven en even bedacht wat gebeurde er nou net?! Maar ja het hoort er bij he, vallen en weer opstaan!

Ik kreeg het surfen steeds iets beter onder de knie, nou ja, voor een beginner dan hé! Ik vind het surfen echt heel erg leuk om te doen. Voor de eerste keer ben ik tevreden.

Na het surfen had ik erg last van mijn benen, er zaten allemaal kleine schaafwondjes op. Tip is dan ook om een lange zwembroek aan te doen als je gaat surfen. Door het water en het zand en elke keer op je buik op de plank dan weer opdrukken, schuur je veel met je benen en levert dit nare schaafwondjes op die je wel een tijdje voelt. Ik heb er ongeveer een weekje mee gelopen.

De beste surfsport voor gevorderde surfers zijn Ulu Wat en Pedang Pedang. De beste maanden om te gaan surfen in Bali zijn Juni, Juli en augustus. See you on the board!;)

logo amanda travel lichter

Deze blogs zijn ook interessant

8 comments

Ali 6 augustus 2018 - 17:20

Wat een ervaring voor je. Wel spannend. Enweer heel leuk en gezellig geschreven
En weer wat geleerd surfen goed hoor

Reply
Amanda 8 augustus 2018 - 14:10

Ja dat was het zeker maar heel erg leuk! Dank je wel!!:)

Reply
Marja 6 augustus 2018 - 19:25

Leuk Amanda. Ik heb ook wel eens gesurfd maar met een zeil en daar heb je spierballen voor nodig. Maar ook wel leuk. Goed geschreven weer.

Reply
Amanda 8 augustus 2018 - 14:10

Haha dank je wel Marja! Ja dat geloof ik graag! Dat moet ik ook nog maar een proberen dan.

Reply
bert 8 augustus 2018 - 11:15

lijkt me heel leuk daar, gelukkig geen haaien die een hap uit je board nemen,

Reply
Amanda 8 augustus 2018 - 14:11

Haha inderdaad gelukkig geen haai tegengekomen Bert;) Het is erg zeker erg leuk!

Reply
Lesley 19 oktober 2020 - 10:28

Hoi Amanda! Leuke blog heb je geschreven, ik ben nu ook op Bali en ben van plan om ook een keer te gaan surfen. Lijkt me ook echt gaaf, als je het kan dan. Want dat waterhappen waar je het over hebt, schrikt me wel een beetje af hihi

Reply
Amanda 20 oktober 2020 - 11:11

Hai Lesley!

Dankjewel hahah niet af laten schrikken hoor de rest is het zeker waard!! Surfen moet je er zeker doen! Gaaf Waar op Bali ben je nu?

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy