Chinese Muur

Mutianyu, hiken op de Chinese muur!

by Amanda

China, een onwijs groot land met vele bezienswaardigheden. De Chinese muur, een wereldwonder, mag je gewoon niet overslaan! Vanuit de hoofdstad, Beijing, is de Great Wall gemakkelijk te bereiken! De muur was tijdens de Ming Dynastie 8.850 kilometers lang en slingert door woestijn en berglandschap. De huidig gemeten lengte van de hele muur is 21.196,18 kilometer.

Mutianyu

Vandaag gaat de wekker erg vroeg! Via via zijn wij aan een betrouwbare chauffeur gekomen die ons vandaag naar een erg mooi en minder toeristisch gedeelte van de muur brengt. Hoe later op de dag je gaat, hoe meer toeristen je op de muur vindt. Dat willen wij natuurlijk niet. Het is juist bijzonder en mooi als je bijna alleen op de muur loopt!

We worden om half 8 in de ochtend afgezet bij een voordorpje van Mutianyu. Hier zijn een aantal restaurantjes en souvenirwinkels. We zijn echt een van de eersten en gaan vanaf hier met een busje verder de bergen in. Je merkt gelijk dat we uit het drukke Beijing zijn want de lucht is hier veel schoner en ijler in de bergen. Als we worden afgezet moeten we nog een stukje omhoog lopen, wat heel makkelijk lijkt maar eigenlijk best al een zware klim is. Dat valt behoorlijk tegen zo vroeg op de ochtend!

soldaten onderkomen Chinese muur

De Chinese muur

Met een Cablecar gaan wij omhoog richting de muur. Je kunt dit ook te voet doen maar dan heb je een hele klim en heel wat trappen te gaan. Wij besluiten om snel boven te zijn voordat er hordes toeristen op de muur lopen. Wauw, wat een onwijs schitterend uitzicht hier! Vanuit de Cablecar kijken we onze ogen al uit. We hebben het getroffen met het weer, het is helder blauw en er staat een heerlijk zonnetje. Echt heel mooi zijn de bergtoppen waar je delen van de kilometers lange Chinese muur doorheen ziet lopen, vooral met een mooi zonnestraaltje erop! Heel gaaf, ik kan echt niet wachten om echt op de Chinese muur te staan.

Daar zijn we dan, eindelijk echt op de Chinese muur! Ik kan het niet helemaal omschrijven, maar het gevoel wat ik heb als ik eindelijk echt op de muur sta is ongelofelijk! Wat een uitzicht, schitterend, en wat een immens bouwwerk! Het is zo indrukwekkend! En we zijn echt bijna de enigen die er nog zijn. We hebben de hele muur bijna voor onszelf! Vanaf dit punt kun je een stuk over de muur gaan lopen naar 2 richtingen. Ik besluit een kant op te gaan waar ik zie dat de muur steeds hoger de bergen in gaat. Het eerste stuk is nog best goed te doen en simpel te belopen, ondanks een steile weg af en toe. Ik kijk nog steeds mijn ogen uit en maak onwijs veel foto’s, niet alleen van de muur maar ook de natuur eromheen is zo indrukwekkend!

Mutianyu Chinese muur
Hiken over de Chinese muur

Een stuk verder krijg ik het wat zwaarder en wordt het op een gegeven moment echt hiken. Het grootste gedeelte van de muur is nog niet gerestaureerd en afgebrokkeld, waardoor er op veel stukken alleen nog resten staan. Het stuk waar ik nu ben is volgens mij voor de helft gerestaureerd want er zitten wel aardig wat gaten en afgebrokkelde stukken in de weg. Je moet goed opletten waar je je voeten neerzet. Ik heb respect voor de mensen die elke dag over de muur moesten rennen om het land te beschermen, het is echt zwaar klimmen.

Ik heb nog een jasje aan, maar die doe ik toch maar even uit. De weg gaat steeds steiler omhoog en er komen nu ook een soort van trappetjes in de weg waar je echt goed op moet letten waar je je voeten neerzet! Ik kom langs een aantal uitkijktorens, deze waren er als fort, voor opslagruimte en onderkomen. Om de zoveel meter staan er torens, waar ik ook regelmatig doorheen loop, deze liggen twee pijlschoten van elkaar af om niks van de muur onbeschermd te laten. Vanaf de uitkijktorens heb je een nog mooier uitzicht over de natuur en kun je de muur helemaal zien liggen in de bergen. Super indrukwekkend! Ik ben blij dat ik goede schoenen aan gedaan heb, want anders kon ik niet zover over de muur lopen.

Mutianyu Chinese muur

Uitzicht

Ik kom nu aan bij een heel steil stuk, waar je met een trappetje waar de treden heel dicht op elkaar zitten naar boven klimt. Halverwege moet ik toch echt even op adem komen en dat terwijl je denkt een redelijke conditie te hebben. Val je toch even hard met je neus op de feiten! Mijn beenspieren willen ook niet echt meer maar ik heb nu al zo een groot stuk gehad, nu wil ik ook door naar boven! Je merkt dat hier de wind ook meer aanwezig is en dat maakt de klim moeilijker. Eindelijk boven, wauw dit was het zeker waard! Vanaf dit punt ergens hoog in een bergtop kun je alles zo mooi overzien!

Ik wil eigenlijk nog verder lopen over de muur want misschien kom ik hier nooit meer maar helaas is het verder afgesloten. Ik ben wel nieuwsgierig waarom eigenlijk, maar dat is al snel te zien. Het volgende stuk van de muur bestaat uit allemaal afgebrokkelde ruïnes, totaal niet gerestaureerd en ook niet veilig denk ik. Dus besluit ik nog even van het uitzicht te genieten hierboven, nog veel foto’s te schieten en mijn moed te verzamelen om dit steile stukje naar beneden te gaan. Dat word nog wel even een dingetje.

Ik denk dat het teruglopen een stuk gemakkelijker zal gaan, maar omdat het best steil naar beneden gaat en je jezelf een beetje af moet remmen gaan mijn benen nu toch echt protesteren haha. Ik hebt echt het gevoel dat ik soms door mijn benen zak. Na nog wat foto’s en ongeveer 2 uur op de muur te hebben gelopen en geklommen gaan we weer naar beneden.

uitzicht vanaf de Chinese muur

Eten

Ik heb honger gekregen van al dat klimmen over de Chinese muur. Allereerst besluiten we even lekker wat te gaan eten in de Village. We ploffen neer in een echt Chinees restaurantje, waar de lokale bevolking een soort gokspelletje aan het spelen is. We hebben het al vaker voorbij zien komen. Ze zijn erg geconcentreerd bezig om het te winnen haha. We eten wat Dumpling met garnaal, varkensvlees en groente erin. Het smaakt erg lekker, al had ik er wel moeite mee omdat het er vreemd uitzag. Ik ben zo’n makkelijke eter he!

De Great Wall of China, een indrukwekkend bouwwerk die je zeker niet mag overslaan wanneer je in China bent! Dit is zeker de moeite waard om te bezoeken. Je hebt verschillende plaatsen waar je de muur kunt bezoeken. Ik zou heel vroeg gaan zodat er weinig toeristen lopen, dan kun je echt optimaal genieten van de omgeving en natuurlijk de mooiste foto’s schieten! Trek wel goede schoenen en kleding aan voor je avontuur en vergeet niet om water en iets te eten mee te nemen. Je zult het zeker nodig hebben! 

Mutianyu Chinese muur

 

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

12 comments

Marja 3 september 2017 - 22:40

Leuk geschreven weer. Mooie foto’s.

Reply
Amanda 4 september 2017 - 07:26

Dank je wel! Leuk dat je het gelezen hebt!:)

Reply
Michel 4 september 2017 - 03:05

Super leuk om mee te mogen reizen😃👍

Reply
Amanda 4 september 2017 - 07:27

🙂 Super leuk dat je mee reist haha! Bedankt voor je leuke reactie!

Reply
bert 4 september 2017 - 12:50

Leuk lets build more walls zou ik bijna zeggen

Reply
Amanda 4 september 2017 - 18:46

Dank je wel! 🙂

Reply
Hans 4 september 2017 - 13:37

leuke site goed geschreven en mooie foto’s

Reply
Amanda 4 september 2017 - 18:47

Bedankt voor de leuke reactie Hans!:)

Reply
Mia 5 september 2017 - 08:28

Ha Amanda, mooie blog….het klimmen doe ik je niet meer na hoor 😄

Reply
Amanda 5 september 2017 - 18:10

haha Dank je wel! 🙂

Reply
Astrid de Gruiter 19 september 2017 - 10:14

Gaaf zeg….en indrukwekkend….goed geschreven 👍

Reply
Amanda 21 september 2017 - 20:49

Dank je!! 🙂 super leuk dat je het gelezen hebt!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy