Vliegveld Corona

Reizen tijdens Corona, waar moet je op letten

by Amanda

Het woord ”Corona”, we kunnen het eigenlijk niet meer aanhoren. Inmiddels al langer dan een jaar staat de hele wereld ervan op zijn kop. Reizen is niet meer zo gemakkelijk en vanzelfsprekend als het voor Corona was. Even snel spontaan een ticket boeken kun je wel vergeten op het moment. Wanneer je nu toch op reis wilt, komt er heel wat voorbereiding bij kijken. Dit zal voorlopig ook nog wel even duren. Hieronder beschrijven we de belangrijkste punten voor voorbereiding op een rijtje.

Reizen tijdens Corona

1. Wat raadt de Nederlandse overheid aan?

De Nederlandse overheid geeft adviezen of het reizen naar landen wel veilig is. Dit kun je op de website van de overheid bekijken. De adviezen worden met een kleurcode aangegeven op een grote wereldkaart. De groene of ook wel veilige kleurcode, oranje waar alleen noodzakelijk reizen wordt toegestaan en bij rood wordt het afgeraden om naartoe te reizen. De kleurcodes zijn er nu vooral om te zien hoeveel besmettingen van Corona er zijn in een land maar deze gelden ook bij andere veiligheidsrisico’s. 

2. Verzekering

Bij elke reis die je maakt is een goede zorg- en reisverzekering belangrijk. Maar nu met Corona of Covid-19 is dit nog belangrijker. Want stel je voor dat je ziek zult worden tijdens je reis. 

Ikzelf heb eigenlijk altijd een doorlopende reisverzekering naast mijn zorgverzekering lopen. Ik hou erg van spontane tripjes en zo weet je zeker dat je altijd verzekerd bent en er geen omkijken meer naar hebt.  Het is heel belangrijk om voor je reis te kijken naar een goede reisverzekering en een reisverzekering afsluiten.

Ook als je nu een doorlopende reisverzekering hebt is het belangrijk dat je goed kijkt of deze reisverzekering wel alle kosten dekt ook tijdens deze tijden van het Corona virus. Er zijn vele reisverzekeringen die dit namelijk niet dekken. Check dus ook de voorwaarden van elke reisverzekering voordat je er één afsluit. Elke verzekeraar heeft weer andere voorwaarden dus verzekeringen vergelijken is goed om te doen. Er zijn verschillende speciale verzekeringen om de kosten voor COVID-19 te dekken. Deze verschillen ook weer per land.  

3. Is het land open en de landsgrenzen?

Dit is een heel belangrijk punt. Is het land waar je heen wilt überhaupt open voor toeristen? En zo ja, al zou je door willen reizen over land naar de aangrenzende landen, zijn die landsgrenzen ook open? Dit verschilt namelijk nog wel eens. Costa Rica was bijvoorbeeld een hele tijd open voor toeristen en bereikbaar via de vliegvelden, maar de landsgrenzen met Panama en Nicaragua waren wel gesloten. Via het land met een auto zou je dus Costa Rica niet in en/of uit kunnen.

Je kunt dit ook allemaal checken op IATA (International Air Transport Association). Je kunt hier per land zien wat de regels zijn die zij hanteren en of de grenzen open zijn. 

4. Wat zijn de regels per land

Besluit je te gaan reizen tijdens deze Corona periode dan is het belangrijk van tevoren goed duidelijk te weten wat de regels zijn in het land waar je heen wilt. Deze regels veranderen continu per land in deze rare tijd dus hou dit goed in de gaten. Heb je bijvoorbeeld een negatieve PCR test nodig of alleen als je terugreist. Is het nodig dat je meteen in quarantaine gaat bij aankomst in het land of mag je vrij rondreizen? Waar moet ik wel of geen mondkapje dragen? 

Binnen Europa is het al bijna niet bij te houden wat alle regels zijn omdat ze in elk land verschillen. En buiten Europa is dit natuurlijk nog veel meer. Zorg dus dat je dit van tevoren goed checkt. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan!

5. Lockdown en nu?

Wat als er ineens een lockdown komt als je net bent gearriveerd in het land waar je heen wilde of net voordat je de reis zou gaan maken. Sluit in ieder geval ook een annuleringsverzekering af als je gaat boeken. Pakketreizen worden vaak geregeld maar wanneer je zelf losse vluchten gaat boeken is het terugkrijgen van je geld of een voucher toch wat lastiger en moet je hier echt zelf achteraan. 

Zorg dus ook dat je hier allemaal goed van op de hoogte bent voordat je iets gaat boeken. Wanneer je al vast zit in een ander land, zorg voor een spaarpotje zodat je eventueel langer kunt blijven of een spoed terugvlucht kunt boeken. 

Zoals je al kunt lezen komt er nu best veel kijken voor het boeken van een reis. Maar zeker tijdens deze Corona periode is het heel belangrijk om deze stappen zeker niet over te slaan! Take care & Safe travels….

 

Justmytravel

 

 

Deze blogs zijn ook interessant

1 comment

Ron 8 april 2021 - 09:02

Super handige informatie allemaal! Hey reizen is echt lastig…

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy