Koh Lanta, een Thaise verrassing

by Jolanda Wierenga

Koh Lanta is werkelijk een schitterend eiland en heerlijk om per scooter te ontdekken. Koh Lanta ligt in Thailand.
Het is geen uitgebreid party eiland, maar wel toeristisch. Meer dan voldoende souvenier shops, eettentjes en andere gezelligheid langs de weg.
Als je een scooter huurt en het eiland gaat verkennen kom je er achter dat het eiland een waar plaatje is om te ontdekken (met een zee als een klein stukje jungle), zowel het eiland zelf als het uitzicht naar andere eilanden! Andere eilanden zoals Koh Tao zijn ook een aanrader.

Koh Lanta

Er is voldoende avontuur te beleven voor wie wil. Je kunt een spannende cave tocht maken met een zeer smalle doorgang naar buiten van ongeveer 2 uur. Je kunt de waterval bekijken, snorkeltochten en nog veel meer. Smaken verschillen, maar in mijn optiek alles een echte aanrader!

Wat een verrassende ervaring dit eiland. Met de boot vanaf de Phi Phi eilanden naar het rustiger bekend staand Koh Lanta. Als je aankomt met de boot lijkt het niet op een rustiger eiland. Er staan veel mannetjes die je hun diensten als taxichauffeur willen aanbieden. In werkelijkheid zijn de eilanden niet te vergelijken met elkaar.

Strandhutje

Ik dacht ik volg mijn gevoel  en boek vooraf geen accommodatie. Er was een hutje waar ze informatie gaven en de plek die ze aanboden sloot niet helemaal aan bij het beeld dat ik voor me zag. Ik zag een hutje op het strand met veel jungle erachter, erg rustig zodat ik kon mediteren en doen waarvan ik dacht dat ik dat kwam doen. Niets bleek minder waar;).

Ik stapte in bij een variant van de tuk tuk en die arme man zei ik laat je wel wat zien. Bij de vierde accommodatie vertelde ze mij dat wat ik zocht daar op het eiland niet bestond omdat ze niet zo dichtbij het strand hutjes mochten bouwen. Ik was klaar met zoeken en realiseerde me dat zowel bij het hutje met accomodaties, als nu met deze man, ik bij deze accomodaties uitkwam. Ik geloof in dat soort dingen en vertrouw op dat soort tekenen en checkte in voor 6 nachten.

Karaokebar

De eerste paar dagen rustig aan gedaan. Dat was in eerste instantie best een gevecht. In de overgave gaan, stoppen met tegen de stroming inzwemmen en mijzelf volledig toestaan om niets te doen. Om te mogen genieten, om vakantie te mogen vieren en gewoon uit te rusten van alles wat ik de afgelopen periode gedaan heb (baan opgezegd, huur opgezegd en bijna al mijn spullen verkocht en het restant verhuisd naar mijn moeder voor in de opslag). Daaraan overgeven was nog niet zo gemakkelijk als ik dacht, maar een ware verademing, alle oude denkpatronen stopten en ik vond mijzelf weer leuk. Ik mag genieten.

Als je zelf een ware natuurliefhebber bent raad ik je aan om je accommodatie meer te zoeken richting de punt van het eiland, meer richting het viewpoint. Als je meer bedrijvigheid zoekt en barretjes kun je beter in de buurt van de pier blijven.

Een avond stappen met twee Engelse dames die ik hier heb leren kennen. Geen grote discotheken, maar een super leuke karaokebar. Het uitgaan hier is niet zoals Koh Phi Phi of the full moon party, maar het is het echt waard. Het is wat je er zelf van maakt. Wat kunnen die twee een feestje bouwen zeg, en om 2 uur werden we de zaak uitgegooid. Super leuke avond gehad!

Tijdens deze avond werd ook hotel Californië gedraaid, het liedje van mijn vaders crematie. Nu bijna 13 jaar verder, en ik begin toch ineens enorm te huilen. Wat een verdriet heb ik daar nog zitten. Tijdens deze reis hier mag mijn verdriet er helemaal zijn en helemaal naar boven komen. Huilen, tranen met tuiten, alles mag er zijn. Ik draai het liedje nu een aantal keren per dag, net zo lang tot de emotie eraf is. Zo fijn dat nu gewoon alles kan.

Scooter huren

Gister heb ik een scooter gehuurd om het eiland te gaan bekijken. Voor mij een hele overwinning, omdat ik (op 1 rondje door de straat na, op de scooter van mijn nichtje) nog nooit scooter heb gereden. Wat een te gekke ervaring is dit.

Ik voelde ook gewoon dat mijn vader achterop mee ging. In niets te vergelijken met zijn motor;), maar toch, het was geweldig! De warme lucht langs mijn lichaam voelen, de vrijheid, de natuur, schitterende vlinders, wat een jungle heeft dit eiland. Vanaf mijn strandbedje had ik geen idee. Wat ben ik waanzinnig blij dat ik dit niet aan mijn neus voorbij heb laten gaan.

Koh Lanta is een wat groter eiland, en wil je alles zien dan heb je zeker langer dan 1 dag een scooter nodig. Verdwalen kun je hier ook, ondanks dat er maar een paar wegen zijn, mij is het in elk geval gelukt Haha.
Ik geloof zelf dat ik altijd op de voor mij juiste plek terecht kom, en wat was het allemaal schitterend. Ik voel mij vandaag werkelijk waar verwonderd door alle schoonheid om mij heen. Wat fijn dat ik dit mag ervaren.

Pirate paradise

Vanaf Blue Adaman resort ben ik gereden naar Old Town, echt heel leuk om te zien en te ervaren, er hangt een hele andere sfeer daar met huisjes in een andere stijl. Mocht je net als ik per ongeluk aan de verkeerde kant terecht komen en je ziet bordjes Pirate Paradise, ga er vooral heen en loop daar over het strand, ik vond het zeer de moeite waard  met prachtige stenen en rotsen waar de zee op uit komt:).

Vanaf daar terug naar de andere kant, ik wilde namelijk de waterval zien haha. Daar eenmaal aangekomen durfde ik de hike niet meer aan, gezien het al donker werd en dan alleen in de jungle en terug leek me niet zo prettig en ik had geen zaklamp bij me. De mensen daar gaven echter aan dat het prachtig was. Dus wie tijd heeft, de moeite waard!

Ik had echter een geweldig alternatief. Het viewpoint en het national park. Toegang is 220 bath maar het is echt de moeite van het zien waard. Een plaatje, echt het paradijs. Onderweg nog onwijs veel kippen, hanen, kleine gekko’s, koeien en apen tegengekomen, gewoon in het wild in de bomen en langs de stranden. Op een gegeven moment zag ik ook olifanten, echter waren die in gevangenschap en moesten werken. Ik vraag me dan af waarom geen machine die het werk kan doen en laat die beesten ook vrij leven. Gewoon mens en dier in harmonie met elkaar.

Scooter rijden

Het eiland is heel goed te doen op de scooter, zelfs voor een onervaren scooterrijder als ik. Soms zijn er goede wegen, vaak redelijk van kwaliteit en soms is het wegdek een ware gatenkaas. Maar ook in het donker is het mij goed gelukt om heel terug te komen. Al ben ik onderweg best wat gehavende toeristen tegen gekomen van hun val met een scooter.

Ook hier geldt deels dat je er zelf invloed op hebt. Beetje voorzichtig rijden, niet stoer doen en het is goed te doen. Je ook vooral niet aanpassen aan de Thaise mensen zelf, die scheuren met 70 in hun t-shirt zonder helm over de gatenkaas heen… maar ja zij doen dit natuurlijk elke dag. Ook al lachen ze om de helm die ik op heb, dat ding blijft mooi op mijn hoofd zitten.. veiligheid voor alles op dat ding.

Snorkelen

Vandaag lekker op mijn resort snorkelen, met de snorkel die ik gister heb gekocht. Ja ik heb die thuis ook liggen haha, maar helaas kon je het hier niet huren en ik wil het heel graag zien. Prachtige vissen, het koraal ziet er enkel uit alsof het onder een stoflaag ligt (ja ja en dat in de zee, onmogelijk zou je denken). Dat is vrij zonde, ik denk dat het anders echt een plaatje zou zijn en dat op een paar meter afstand van mijn strandbed. De tochten zijn wel een plaatje. Die heb ik echter een aantal jaren geleden vanaf Koh Yoa Yai gedaan.

Morgen met de boot door naar de volgende bestemming Koh Tao. Benieuwd wat dat mij voor moois gaat brengen…. Ben je ook benieuwd, blijf dan de website in de gaten houden voor mijn volgende blogs! En zet Koh Lanta op je bucketlist!

By Jolanda Wierenga

Plan je reis naar Thailand

Heb jij ook zin gekregen in een vakantie naar Thailand? We helpen je hieronder een handje met het voorbereiden van je reis.

  • Een rechtstreekse vlucht naar Thailand duurt ongeveer 11 uur.
  • Je kunt landen in verschillende grote steden landen, Bangkok, Chiang Mai, Phuket enz.
  • Goedkope Vliegtickets naar Thailand kan met verschillende maatschappijen, bijvoorbeeld met TUI en Emirates.
  • De beste hotels in Golf Van Thailand kun je hier bekijken.
  • Reis met de boot naar verschillende eilanden zoals Koh Tao

Deze blogs zijn ook interessant

5 comments

kelly 3 december 2018 - 15:05

Super gaaf!!

Reply
Jolanda 4 december 2018 - 02:06

😊 leuk, dank je wel Kelly

Reply
Nick 5 december 2018 - 00:34

Dapper om alles op te geven. Ik heb het gevoel als ik dit lees dat je deze beslissing gemaakt heb om ‘jezelf’ opnieuw te vinden. Misschien heb ik het mis hoor, maar dat klinkt een beetje uit het verhaal.

Verder een mooie beschrijving wat je daar tegenkomt en meemaakt.

Een veilige voortzetting van je reis. Ik ben benieuwd naar meer.

Reply
Lisa 14 december 2023 - 14:33

Omg dankjewel voor je scooterervaring! Door jou gaan we het toch proberen morgen, want wij hebben het ook één keer vroeger geprobeerd haha.

Reply
Amanda 19 december 2023 - 08:59

hahah super om te horen!! Hoe was het???

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy