Poort Antalya

Antalya | vijf onvergetelijke excursies.

by Amanda

Antalya, een stad in het zuidwesten van Turkije en door haar ligging aan de Middellandse zee ook wel de Turkse Riviera genoemd. Het is de grootste badplaats van Turkije.  Aan de andere kant ligt Antalya aan de voet van het bekende Taurusgebergte. Ondanks de vele prachtige resorts die hier aan de middellandse zee liggen, is er nog zoveel meer te beleven dan alleen een zonvakantie. In deze stad vol contrasten vind je dus veel geschiedenis terug. Ben jij op zoek naar een avontuur en cultuur snuiven? Check dan snel deze tips.

Praktische informatie Antalya

» Een vlucht van Nederland naar Antalya duurt ongeveer 3,5 uur. 

» Vaccinaties voor Turkije zijn niet verplicht. Maar aanbevolen zijn wel DTP en Hepatitis A. 

» Je kunt verschillende losse vluchten boeken naar Antalya maar een pakketreis is wel heel handig voor deze bestemming. Bij Corendon bijvoorbeeld boek je gemakkelijk pakketreizen voor een zonvakantie maar ook een rondreis door deze regio.

» Voor een verblijf van minder dan 90 dagen is geen visum nodig voor Turkije. Wel heb je een N111 formulier van jouw zorgverzekering nodig wanneer je Turkije in reist. 

Kaleiçi | struin door het oude centrum van Antalya

Kaleiçi betekent ook wel ”de oude stad”.  De oude stad van Antalya ligt in het hart van de stad en er is genoeg te zien hier. Ben je gek op eeuwenoude smalle straatjes met aan beide kanten winkeltjes waar je doorheen kunt struinen of de bazaar? Dan ben je in Kaleiçi aan het juiste adres, dwaal rond door het oude stadscentrum en laat je letterlijk betoveren door de invloeden van de Romeinen, Byzantijnen, Seljuk Turken en de Ottomaan Turken.  

Het oude centrum is gelegen aan zee en je vindt hier dus ook een gezellige haven. Via smalle steile weggetjes met oude huisjes lopen we steeds meer naar beneden tot we bij een grote trap komen. Deze steile trap brengt ons bij de haven. Kaleiçi (de oude stad) is om de haven heen gebouwd en diende vroeger in de Romeinse tijd als bescherming. Het ziet er heel gezellig uit met veel bootjes, het blauwe water, de restanten van de stadsmuur eromheen en de vele straatverkopers. Een drankje doen of wat eten kun je hier heel gezellig met uitzicht op de haven.

Laat je betoveren door Kaleiçi 

Verder is er nog veel meer te zien in de oude stad. De restanten van de stadsmuur zijn erg indrukwekkend, maar dan heb je de Hadrianuspoort nog niet gezien. Deze triomfboog is de ingang tot Kaleiçi ofwel de oude stad. Hij werd gebouwd ter ere van de Romeinse Keizer Hadrianus 130 jaar na Christus. Door de middelste boog kun je lopen, het is zo gaaf om te zien dat dit nog bewaard gebleven is. 

Nog een must see is de Yivliminare moskee in Kaleiçi. De minaret van de moskee is 38 meter hoog. Het is zeker de moeite waard om deze van dichtbij te bekijken. Helaas konden wij niet naar binnen maar normaal gesproken kun je er ook binnen kijken.

Kaleiçi

Perge | ontdek de antieke Griekse stad

Perge, een indrukwekkende oude Griekse stad en de hoofdstad van het toenmalige Pamphylië. In de loop der tijd veroverden de Perzen dit gebied totdat Alexander de Grote in het jaar 333 voor Christus de stad tot zijn hoofdkwartier maakte. De Romeinen maakte Perge een van de belangrijkste steden van de regio en bouwden hun stad hier uit. Hiervan kun je nu de ruïnes die opgegraven zijn terug zien. Voor een groot deel liggen de ruïnes nog verscholen maar het deel wat je kunt bezoeken is echt indrukwekkend!

Sowieso ben ik helemaal gek op oude gebouwen, opgravingen en ruïnes. Op de een of andere manier intrigeert dit mij heel erg. Op het moment dat we Perge binnen liepen gaan mijn ogen al glunderen en wil ik alles zien. Doordat het hele complex van een soort kalksteen is en het zonnetje lekker doorschijnt wordt het hier al snel heel heet. In de zomer is het er ook niet uit te houden. Neem genoeg water en een hoed mee zodat je wel alles kunt zien tijdens je bezoek. 

Meteen vind je hier al één van de best bewaard gebleven Romeinse theaters. Verder loop je langs oude romeinse thermen baden, ze waren heel schoon op zichzelf;) Indrukwekkend vind ik zelf altijd de vele zuilen die netjes in lijn staan, verderop loop je door een oude stadspoort. Het is even klimmen maar wanneer je helemaal naar achter bent gelopen kun je een trap nemen door een soort begroeid jungle pad. Eenmaal boven heb je een magisch uitzicht. Vanaf hier kun je de hele stad zien liggen en besef je hoe groot Perge wel niet is. Ook het deel wat nog niet zichtbaar is. Wauw, wat is dit gaaf!

Perge

Bewonder de mooiste watervallen van Antalya

Ben je na al die ruïnes en hitte een beetje toe aan verkoeling? Je vindt verschillende mooie watervallen vlakbij Antalya. Wij bezoeken een van de drie watervallen. De Düden watervallen, je hebt de hoge en lage Düden waterval. Wij bezoeken alleen de Lage Düden waterval. Deze waterval met water vanuit een rivier stort zich vanaf een hoge klif 30 meter zo de Middellandse zee in. Dit maakt het effect extra bijzonder, want zoet water mengt zich beneden met zout water en zorgt voor een mooi effect in het water. Een waterval verwacht je normaal gesproken in een natuurgebied maar hier heb je op de achtergrond gewoon kliffen met huizen en hotels. Dit maakt het ook weer een mooi gezicht. 

Duden waterval

Romeins Amfitheather  & Aquaduct Aspendos

Aspendos was net als Perge vroeger een belangrijke stad in Pamphylië. Deze stad lag ongeveer 16 kilometer van de kust af. Momenteel staat Aspendos bekend om het best bewaarde Romeinse amfitheater uit de oudheid. Het amfitheater is nog vrij goed bewaard gebleven. Oorspronkelijk was het een Grieks theater maar de Romeinen namen het over en hebben het verbouwd onder leiding van Marcus Aurelius tot een echt Romeins amfitheater. 

In dit amfitheater werden sportevenementen vertoond zoals gladiatoren spelen. Onze gids ”Salim” weet onwijs veel over de geschiedenis en kan ons dan ook haarfijn uitleggen wat het verschil tussen een Grieks en Romeins amfitheater is. De Romeinen gebruikten als achterwand van het podium stenen in plaats van hout. De zitplaatsen zijn rondom het podium gebouwd. Het is zo intens groot als je helemaal beneden in het midden van het theater staat. De akoestiek is fantastisch, daarom worden hier nog steeds operavoorstellingen gehouden.

Via de vele treden in het theater lopen we helemaal omhoog en hier vind je helemaal rondom triomfbogen. Het is echt een schitterend plaatje met op de achtergrond het Taurusgebergte en de strak blauwe lucht. 

Naast het amfitheater waar ik al helemaal onder de indruk van ben, kun je hier ook nog zo’n 15 kilometer aan oud Romeins aquaduct bezichtigen. Hier staan nog overal restanten van. 

Aspendos romeins amfitheater

Manavgat | maak een boottocht over deze groene rivier

Voor een beetje rust na al dat wandelen en de vele indrukken die we hebben opgedaan is het tijd voor een heerlijk boottochtje over de Manavgat rivier. Deze rivier heeft onwijs blauw/groen water en de boot brengt ons naar een strandje waar we lekker uitrusten en een duik kunnen nemen in de Manavgat rivier of de Middellandse zee aan de andere kant. Keuze genoeg maar de rivier is wel erg koud dus de keuze is snel gemaakt. Tijdens het boottochtje genieten we van de meest schilderachtige uitzichten. Als afsluiter krijg je een heerlijke bbq. 

Manavgat Rivier

Natuurlijk zijn er nog veel meer excursies of activiteiten te doen in en rondom deze grote stad. Je kunt bijvoorbeeld gaan quad rijden of op jeepsafari maar houd jij meer van zon, strand en relaxen? Neem dan eens een kijkje in een echt Turks badhuis en je komt er gegarandeerd helemaal relaxt weer naar buiten. Zoals je hebt kunnen lezen is Antalya zoveel meer dan alleen een zon, zee en strand vakantie. Ben je enthousiast geworden?! Voor excursies of pakketreizen neem dan een kijkje bij Corendon. 

 

Justmytravel

 

 

 

 

 

Deze blogs zijn ook interessant

2 comments

Kelly 27 juni 2022 - 10:11

Wow dit ziet er toch te nice uit! Schitterend lijkt het me daar zeg, deze ga ik even onthouden! Ik dacht inderdaad altijd dat het alleen maar all inclusief resorts waren daarzo..

Reply
Amanda 27 juni 2022 - 12:08

Ja het is zoveel meer dan alleen een strandvakantie! En er zijn nog veel meer dingen in de buurt te doen!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy