Texel

De leukste tips voor een weekend Texel

by Liselotte Helleman

Uitgestrekte zandstranden, prachtige natuurgebieden, zonovergoten bossen en schilderachtige dorpjes. Je vindt het allemaal op ons grootste en meest bezochte Waddeneiland: tijdens een weekend Texel. Dit eiland, dat in 2016 door Lonely Planet werd uitgeroepen tot één van de mooiste bestemmingen binnen Europa, biedt genoeg afleiding om je dagenlang te vermaken. Maar wat zijn nou de échte aanraders? Ik zocht het voor je uit:

Bier proeven bij Tesselaar Familiebrouwerij

Als er op een eiland van 25 km lang en 8 km breed maar liefst 4 bierbrouwerijen te vinden zijn, dan moet er toch iets onweerstaanbaars in dat Texelse bier zitten. En waarom zou je dat niet gaan ontdekken door middel van een bierproeverij? Waar veel mensen kiezen voor een bierproeverij bij de grootste en bekendste bierbrouwer van Texel, raad ik een rondleiding aan bij het kleinere, maar zeker niet mindere: Tesselaar Familiebrouwerij.

De Familie Diks brouwt sinds 2017 een eigen serie bieren onder de merknaam Tesselaar. Stuk voor stuk bieren met een eigen smaak en karakter. Voor 10,50 p.p. geeft de familie Diks je in ongeveer een uur tijd een uniek kijkje in hun brouwkeuken. De rondleiding start om 14:00 uur en is inclusief een kleine proeverij (of fris, als je geen alcohol drinkt).

Tesselaar Familiebrouwerij is momenteel gesloten voor rondleidingen in verband met corona.

Ben je niet zo van het bier, maar vind je het geweldig om wilde dieren te spotten? Dan zijn de volgende tips misschien wel wat voor jou.

Bierbrouwerij Texel

Bezoek de Schotse Hooglanders in De Bollekamer

Natuurgebied De Bollekamer is één van de oudste duinvalleien van Texel en wordt sinds 1994 begraasd door Schotse hooglanders. Hartstikke leuk dus om een lekkere wandeltour door dit gebied te maken! Want zeg nou zelf, het blijft een geweldige ervaring om oog in oog staan met deze indrukwekkende koeien met hun grote hoorns en roodbruine lokken. 

De Schotse Hooglanders zijn echte grazers en zorgen ervoor dat snelgroeiende planten en struiken de overige begroeiing in het natuurgebied niet overwoekeren. Ze blijven dan ook het hele jaar buiten. Grote kans dus dat je ze tijdens je wandeling tegenkomt. Naast Schotse Hooglanders zijn er in De Bollekamer ook Exmoorpony’s te vinden.

Texel

Zeehonden spotten op de Waddenzee

Rondom Texel kun je ook zeehonden en robben spotten. Deze prachtige dieren liggen vaak op de zandbanken van het Eijerlandse Gat, een uniek gebied in de Waddenzee. Dankzij de rust in het gebied en de hoge, steile zandbanken kruipen grote groepen zeehonden graag op de drooggevallen platen, waar ze genieten van de zon en de rust.

Om de zeehonden van dichtbij te zien stap je aan boord van De Vriendschap. Dit passagiersschip maakt in ongeveer een uur tijd een rondvaart in het noordelijk deel van de Waddenzee. Dit klinkt misschien kort, maar het is zeker lang genoeg om de zeehonden te bekijken en te fotograferen. Een tochtje met De Vriendschap kost 15,- p.p.

De Vriendschap vaart momenteel niet in verband met corona.

Zeehonden Texel

Bezoek het Hoornder kerkje in Den Hoorn

Is architectuur meer jouw ding? Breng dan tijdens je weekend Texel een bezoek aan het 600 jaar oude witte Hoornder kerkje in Den Hoorn. Deze kerk is misschien wel de meest gefotografeerde van Nederland.

Wil je het kerkje ook van binnen bekijken? Dat kan! Koster Chris Peeters geeft van dinsdag t/m donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur gratis rondleidingen (behalve op feestdagen of als het kerkje bezet is).

Kerkje Texel

Geniet van het uitzicht vanaf de vuurtoren van Texel

Ook een bezoek aan de stoere rode vuurtoren op het noordelijkste puntje van Texel is de moeite waard. Na een trap van 118 treden (de toren is 45 meter hoog) heb je een schitterend uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee, het noordelijk deel van het eiland en het nabijgelegen Vlieland.

De Eierland Vuurtoren, voor veel mensen hét symbool van Texel, is van maart t/m oktober dagelijks open voor het publiek. In het winterseizoen is de vuurtoren te bezoeken op woensdagen en in het weekend.

De vuurtoren is momenteel gesloten in verband met corona.

Vuurtoren Texel

Overnacht bij Grand Hotel Opduin in De Koog

Tijdens je weekend Texel heb je natuurlijk ook een slaapplek nodig. En Grand Hotel Opduin is dan precies waar je naar op zoek bent! Het hotel biedt ruime en comfortabele kamers, suites en appartementen die van alle gemakken voorzien zijn.

Daarnaast beschikt het hotel over een binnenzwembad, sauna, fitnessruimte en tennisbaan. Ook de locatie is top! Grand Hotel Opduin is namelijk gelegen in dé badplaats van Texel: De Koog. 

Hotel Texel

Alleen de duinen scheiden het dorp van het strand en de zee en in het gezellige dorpscentrum vind je vele leuke winkeltjes, terrasjes, restaurants en cafés. Vanaf het moment van aankomst ervaar je hier het ultieme vakantiegevoel! Nederland heeft zoveel mooie plekken, ontdek ze hier allemaal!

By: Liselotte Helleman

Justmytravel

 

Deze blogs zijn ook interessant

1 comment

Jeroen 4 maart 2021 - 21:55

Superleuke blog, ben er vroeger op vakantie geweest maar heb zo te zien de helft gemist. Goede reden om snel weer een keer die kant op te gaan.

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy