TianTan

TianTan Buddha, Lantau Island

by Amanda

Lantau, het grootste eiland van Hongkong, waar nog veel natuur te vinden is. Vroeger draaide in Lantau alles om visserij en landbouw, tegenwoordig wordt het ook hier steeds toeristischer doordat het vliegveld dichtbij ligt. Je vindt op Lantau nog wel een aantal authentieke dorpjes, ook kun je Lantau peak, Big Buddha Tian Tan en zelfs Disneyland HongKong bezoeken.

Goodmorning HongKong

Morning Hongkong, we worden al vroeg wakker door alle geluiden uit de drukke ontwakende stad. Ik schuif de gordijnen open en we kijken uit over een deel van Kowloon. Er hangt al redelijk wat smog in de lucht waardoor we veel punten van torenflats niet eens kunnen zien. Ons hotel in Kowloon is zelf ook een smalle maar hoge wolkenkrabber waardoor we zelf ook voor een deel in de smog zitten te kijken.

Vandaag gaan we Lantau verkennen. Vanaf ons hotel lopen we binnen 15 minuten al een groot metrostation in en vertrekken we richting Disneyland Hongkong & metrostation Tung Chung. Hier kopen wij kaartjes voor de bus naar Lantau want de Cable car die we eigenlijk willen pakken werkt vandaag helaas niet.

HongKong

Lantau

Met de bus is het nog een aardig stukje rijden door smalle en vooral kronkelige bergweggetjes voordat we echt op Lantau Island zijn. De bus is zoals overal in China afgeladen met mensen en eigenlijk voel ik me best een beetje misselijk. Ik ben dus onwijs blij als we er eindelijk zijn en ik heel snel uit de bus kan!

Al die kronkelwegen helpen ook niet echt als je zo misselijk bent! Ons doel in Lantau is de Big Buddha die al overal hoog bovenuit torent. Verder heb je vlakbij de Buddha een groot kloostercomplex en schitterende natuur liggen voor mooie hikes.

TianTan

TianTan Buddha

We lopen het complex van TianTan op en zien al vrij snel de reusachtige Bronzen Buddha bovenaan een heuvel liggen. We staan ervoor en ik besluit om de 268 treden te gaan beklimmen en dichterbij de Buddha een kijkje te nemen.

Onderweg kom ik verschillende gelovige mensen tegen die de hele trap om de 5 treden op hun knieën gaan en bidden voordat ze weer vijf treden klimmen en hetzelfde doen. Heel indrukwekkend en nederig, maar succes denk ik bij mijzelf. Ik ben zelf al onwijs lang bezig al die treden te beklimmen maar voordat deze mensen eindelijk boven zijn is het denk ik al het einde van de dag!

Eenmaal boven, buiten adem en bezweet moet ik eerst even bijkomen. Maar wat een schitterend uitzicht heb je op het eerste platform over de vallei en het Po Linklooster. Wat het helemaal prachtig maakt is dan de mist die in de vallei tussen de bergtoppen blijft hangen, zo krijg je een heel mysterieus effect en is het net een film! Als ik een beetje bijgekomen ben, kijk ik even rond en val ik bijna achterover want ik moet gewoon nog meer treden op om die Buddha eindelijk een keer van dichtbij te zien mennn.

Toch ga ik verder omhoog en ik moet zeggen, het is best even afzien, maar meer dan de moeite waard. Wat een indrukwekkend iets is dit zeg! Zo’n enorm grote Buddha op zo’n prachtige plek, het geeft me best een beetje kippenvel. 

TianTan buddha

Harmonische verhouding

De Tian Tan Buddha is het grootste zittende bronzen Buddha beeld in China. De bouw van dit beeld was klaar in 1993. De reusachtige Buddha zit op een lotustroon en er staan nog 8 kleinere beelden omheen op een lager gelegen deel, deze beelden moeten ook goden voorstellen. Het geeft een sprookjesachtig beeld als je de mist van de vallei erachter ziet.

De Buddha is het symbool van de harmonische verhouding tussen mensen, natuur, volken en geloof. Dit is één van de vijf belangrijkste Buddha beelden in China. Omdat de Buddha 34 meter hoog ligt, kun je bij helder weer zelfs Macau zien liggen! 

Po Linklooster

Po Linklooster

Na alles vanaf een aardige hoogte bekeken te hebben, besluit ik alle trappen weer naar beneden te gaan. Eenmaal beneden gaan we een stukje wandelen in het natuurgebied dat achter de enorme TianTan Buddha ligt. Er zijn verschillende trails te nemen en je komt ook weer langs de meest mooie uitzichten en afgronden.

Onderweg kom je langs een paar leuke restaurantjes, als ze open zijn dan haha. Wij hebben pech en lopen terug richting het Po Linklooster. Hier zien we veel monniken lopen wat op mij altijd veel indruk maakt. Ook staan er overal stokken (lijken wel vuurpijlen) met vuur te branden en natuurlijk veel wierook! Dit maakt het hele tafereel erg mysterieus! We blijven een tijdje heel gefascineerd kijken naar de bedrijvigheid in en rondom het klooster, zo mooi hoe mensen helemaal opgaan in hun geloof.

Daarna besluiten we terug te gaan naar de bus voor weer een heel aangenaam en hobbelig ritje uhum.. 

TianTan

Als je in Hongkong bent vind ik het een echte aanrader om de TianTan Buddha en het Po Linklooster te bezoeken. Vooral de immens grote Buddha, het klooster en de schitterende natuur maken echt indruk op je en laten je even ontsnappen aan alle drukte en smog uit de drukke stad. Wanneer je China bezoekt is dit zeker een aanrader.

Justmytravel logo

Deze blogs zijn ook interessant

2 comments

Marja 14 juli 2020 - 15:42

Leuk weer.

Reply
Amanda 15 juli 2020 - 14:32

Dankjewel!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy