Reykjavik in één dag…

by Amanda

Reykjavik is de hoofdstad en meteen grootste stad van IJsland. Vanaf het internationale vliegveld, Keflavik, rijd je in 45 minuten naar Reykjavik. Als je een paar dagen naar IJsland gaat, is het leuk om een dagje Reykjavik te bezoeken.

Auto huren

Het is aan te raden een auto te huren in IJsland. Het openbaar vervoer en taxi’s zijn redelijk aan de prijs, dus in verhouding ben je goedkoper uit als je zelf een auto huurt. Je vindt alle verhuurmaatschappijen naast het internationale vliegveld.

In Reykjavik kun je op veel plaatsen gewoon gratis parkeren. Bijvoorbeeld bij de haven en Hallgrimskirkja. Let wel op, bij sommige plekken heb je wel parkeermeters.

Reykjavik city card

Met een Reykjavik City Card kun je verschillende musea in de stad bezoeken, de bussen gratis nemen, met de ferry naar Viôey eiland, de zwembaden bezoeken, naar de dierentuin en heb je korting op verschillende restaurants en winkels.
Je kunt de Reykjavik City Card aanschaffen voor 24, 48 en 72 uur.
Het is heel handig als je ervan houdt om musea te bezoeken en als je dus minimaal een hele dag in Reykjavik kunt spenderen.
De Reykjavik City Card kun je al van tevoren online aanschaffen op visitreykjavik.is of ter plekke kopen bij de VVV in het gemeentehuis van Reykjavik.

Hallgrimskirkja

We parkeren de auto bij de Hallgrimskirkja. Je kunt hier gratis parkeren, het parkeerterrein staat bomvol. We hebben geluk, er gaat net iemand weg.

De Hallgrimskirkja ziet er indrukwekkend uit van buiten. Het is helemaal symmetrisch in een punt naar boven gebouwd. Sommige mensen vinden het net een straaljager lijken en idd heeft het er wel iets van weg, maar het ontwerp van de kerk weerspiegelt eigenlijk de bergen en gletsjers van het landschap.
In 1945 zijn ze begonnen met de bouw van de Hallgrimskirkja en deze was klaar in 1986. De naam van de kerk komt van een geestelijke, “Hallgrimur Pétursson”. Bovenin de kerk vind je hier veel informatie over. De Hallgrimskirkja is 74,5 meter hoog en hiermee het hoogste kerkgebouw in IJsland. De binnenkant van de kerk is eigenlijk heel sober, een enkel glas in lood raam en wel een onwijs groot orgel hangt er boven de ingang. Nog steeds vind ik het een erg indrukwekkend gebouw! We gaan met de lift naar de klokkentoren van de kerk. Hiervoor moet je een kaartje kopen in de kerkshop. Eenmaal boven hebben we een prachtig uitzicht, helemaal rondom zien we Reykjavik. De Hallgrimskirkja ligt heel centraal in Reykjavik waardoor het een goed herkenningspunt is.

Town hall & Tjörnin meer

Vanaf de Hallgrimskirkja lopen we een aantal gezellig, drukke winkelstraatjes door. Wat mij opvalt is dat er veel laagbouw is en veel huizen hebben allerlei kleuren. Toch vind ik wel dat de stad iets grauws heeft, ik kan het niet zo goed verklaren. Misschien omdat het een havenstad is.
Onderweg komen we veel schoolkinderen tegen met spandoeken en borden, er schijnt op een plein een demonstratie gaande te zijn.
Na ongeveer 10 minuten wandelen komen we bij het gemeentehuis van Reykjavik. Dit is een groot, grijs en betonnen gebouw dat wel opvalt. Het ligt aan het Tjörnin meer, een groot meer midden in de stad. Hier kun je rondom wandelen en er zitten meer dan 50 verschillende vogelsoorten.
In het gemeentehuis kunnen wij onze Reykjavik City Cards ophalen, waarmee we onder andere in alle musea in de stad kunnen.

Lunch & Reykjavik Kathedraal

We hebben wat trek gekregen van al het gewandel en gaan op zoek naar een eetgelegenheid. We lopen langs een mooie witte Kathedraal. Dit is dus de Reykjavik Kathedraal, helaas kunnen we niet binnen kijken vanwege een gesloten dienst die bezig is. Maar van de buitenkant is het zeker even de moeite waard om te bekijken.

Op het Inglólfstorg plein besluiten we iets te eten bij Hlöllabátar. Dit is een soort snackbar waar je ook even rustig binnen kunt zitten met uitzicht over het plein en de daar aanwezige skaters. De kipwrap ziet er lekker uit maar is wel erg prijzig hier! Voor twee kipwraps ben je al snel 30 á 40 euro kwijt! Gelukkig is het wel erg lekker! Na even uitgerust te hebben lopen we verder richting de haven, hier zijn ze veel aan het bouwen.


Harpa 

Langs de kust komen we langs een heel modern en, vind ik, erg mooi gebouw van veel glas. Harpa is een concert- en congrescentrum aan de kust van Reykjavik. Als je hier bent, moet je echt even binnen kijken! Er zijn allemaal winkeltjes, restaurants en als het slecht weer is, kun je er ook even een bioscoopje pakken! Van buiten vind ik het een bijzonder gebouw en ik kan er naar blijven kijken. Vooral in de avond is het prachtig. (Fototip).

Sun Voyager

De Sun Voyager is een stalen beeld langs de kust van Reykjavik. Het is een bekende toeristische bezienswaardigheid, toch hebben wij het geluk dat het niet al te druk is. Het zonnetje schijnt mooi op het kunstwerk, met als achtergrond de besneeuwde bergtoppen waardoor dit mooie plaatjes oplevert. Veel mensen denken dat het een Vikingschip is maar het kunstwerk staat voor een droomboot en symboliseert hoop en licht. Het is een ode aan de zon. Ik vind het een schitterend kunstwerk en helemaal met die achtergrond, wauw!

Haven

In de haven of het Grandi gebied vind je veel verschillende restaurants, foodhallen, winkels en het Aurora Borealis museum. Het is zeker de moeite waard om dit gebied te bezoeken. Omdat wij een accommodatie hebben in Elftown, ongeveer 20 minuten van Reykjavik af, gaan wij vaak een hapje eten in het Grandi gebied.
Bij Grandi Mathöll bijvoorbeeld, een foodhall waar veel IJslanders komen voor een gezellig hapje eten. Je kunt hier verschillende soorten gerechten krijgen bij foodtrucks, in het midden van de hal staan allemaal tafels en banken, het is er erg gezellig!

Verderop in de haven vind je allemaal leuke restaurants in oude vissershuizen. Bij Salt kitchen & bar ploffen wij heerlijk neer en genieten van het goede eten en gezelligheid.

Aurora Borealis

Het Aurora Borealis oftewel Noorderlicht museum is zeker de moeite waard voor een bezoekje! Met de Reykjavik City Card krijg je hier wel korting op de entree. Je kunt hier de mooiste foto’s zien van het noorderlicht, je vindt alle achtergrond informatie over het noorderlicht, ware verhalen en mythen erover, echt alles. Verder helpt het personeel je met het instellen van je camera om het noorderlicht zo goed mogelijk vast te kunnen stellen. Je kunt in een donkere box oefenen met foto’s maken en zo elke keer je camera instellingen wijzigen tot het goed is voor het echte moment!

Verder kunnen wij even het noorderlicht bewonderen met een virtual reality bril, dat is ook wel gaaf. Het personeel is erg enthousiast en helpt je graag met je camera of allerlei info over het noorderlicht.

Er is genoeg te beleven in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Voor een dagje maar ook als je een halve dag hebt, kun je Reykjavik prima even bezoeken. Voor een lekker kopje koffie en taart kun je ook rustig neerploffen bij Brass.

Meer weten over IJsland? Lees dan ook de volgende blos….
Blue Lagoon, IJsland
Het noorderlicht in Fishermansvillage

Deze blogs zijn ook interessant

10 comments

Theo 27 maart 2019 - 18:54

Wat een geweldige reis hebben we gehad naar Iceland,en wat een geluk om de voorlaatste avond het noorderlicht te mogen zien,super.

Reply
Amanda 29 maart 2019 - 17:11

Ja het was echt een geweldige reis naar een onwijs mooi land!! En als toetje het noorderlicht, dankbaar dat we dit samen hebben kunnen zien!!

Reply
Ali 28 maart 2019 - 08:50

Als je dit leest hebben jullie een fantastische reis gehad. Maar dat had ik al gehoord en foto’s gezien. Weer een leuk reisverslag van je. Met veel tips. Goed hoor

Reply
Amanda 29 maart 2019 - 17:11

Dank je wel! Het was inderdaad een fantastische reis, en dan is dit nog maar het begin. De natuur is nog veel mooier dan de stad! De blog komen eraan!

Reply
Nick van der Heijden 28 maart 2019 - 10:35

Weer een mooi verslag van weer een prachtige reis. Uiteraard gecombineerd met mooie indrukwekkende foto’s 👍🏻

Reply
Amanda 29 maart 2019 - 17:12

Dank je wel Nick, Het was geweldig!

Reply
Donna 31 maart 2019 - 21:10

Wat een mooi verslag weer. Ik ben door je beschrijving weer meegevoerd in jullie mooie beleving. Mooie foto’s en een mooie reis.

Reply
Amanda 31 maart 2019 - 21:13

Dank je wel Donna! Het was een fantastische reis, een onwijs mooi land, blij dat het ook zo overkomt in het verhaal!

Reply
Bert 8 april 2019 - 14:51

Dat was een hele mooie trip met het Noorderlicht als icing on the cake

Reply
Amanda 8 april 2019 - 22:06

Ja het was echt onwijs gaaf!!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy