Vliegen

Reizen met handbagage

by Amanda

Iedereen kent het wel, je gaat een paar dagen op reis en neemt alleen handbagage mee. Wat mag ik nou wel en niet in de handbagage vervoeren? Voor mij was dit altijd weer een vraagteken. Ik zoek het eigenlijk elke keer weer op voor ik weg ga. Hieronder zal ik dus wat informatie geven over handbagage!

Handbagage

In de meeste gevallen mag je een trolley mee met de afmetingen van ongeveer 55-40 cm en ongeveer tien kg. Het is wel per vliegmaatschappij net iets anders. Dat is om het makkelijk te maken. Ipv allemaal gewoon dezelfde afmetingen te hanteren haha.

Soms mag je naast een trolley ook nog een kleine hand- of rugtas mee nemen. Maar let goed op dat deze ook in de trolley past want sommige maatschappijen doen hier heel moeilijk over! Ik heb zelf al een aantal keer gehad dat ik mijn handtas ter plekke nog in de trolley moest proppen bij de gate anders mocht ik de handtas niet meenemen. Ze lieten me niet doorlopen tot ik de handtas daadwerkelijk in de trolley had gepropt. Dus houd een plekje over voor je hand- of rugtas!

In deze lijst vind je de toegestane afmetingen en gewicht van handbagage per vliegmaatschappij.

Koffer in Warschau, Polen

Wel toegestaan

Eigenlijk mag je alles mee, tenzij het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen of vloeistoffen staat. Een kleine schaar, nagelvijl, pincet en zelfs een scheermesje mag wel mee als het scherpe gedeelte niet langer dan zes centimeter is.
Wanneer je twijfelt of iets mee mag, kun je altijd contact opnemen met de vliegmaatschappij.

Voedingswaren mogen mee, tenzij ze vloeibaar zijn, dan moet je eerst naar de vloeistofregeling kijken. Ook kunnen sommige voedingswaren in andere landen verboden zijn, let hier dus ook op!
Medicijnen mogen over het algemeen gewoon mee in de handbagage, vloeibaar alleen per honderd ml of met een medische verklaring.

Vloeistoffen mogen per flacon maximaal honderd ml zijn en een totaal van 1 liter hebben. Ze moeten verpakt worden in een doorzichtig en hersluitbaar zakje.
De vloeistoffen die je op het vliegveld achter de douane koopt mogen mee als ze verzegeld zijn.

Vliegen met Ryan air

Niet toegestaan

Vloeistoffen van meer dan 100 ml mogen niet mee in de bagage. Grotere, scherpe voorwerpen zijn ook verboden maar dat lijkt me nogal logisch. Natuurlijk zijn brandgevaarlijke stoffen en wapens ook verboden.

Om gemakkelijk en snel door de security te komen, is het handig om van te voren goed te weten wat je wel en niet mee kunt nemen in de handbagage. Pak je handbagage slim in zodat je electronica en vloeistoffen snel uit je tas hebt.

Tips

Na vele vluchten heb ik al het nodige meegemaakt. Zorg dat je tijdens de security check je paspoort goed opbergt in je tas zodat niemand erbij kan! Je mag je paspoort en ticket in je tas opbergen. Dit is verstandig om te doen want als je even niet oplet kan het zomaar voorkomen dat er iemand achter je ineens je spullen uit het bakje pakt terwijl je al aan de andere kant van de security staat!

Een ander bizar verhaal wat ik heb meegemaakt tijdens een security check in Beijing, China, is dat bij de security check de portemonnee van mijn vader ineens weg was. De portemonnee zat in een aparte bak en kwam nooit uit het scanapparaat. Hoe kan dit? Wij waren al bezig aan de andere kant om onze spullen weer te verzamelen en letten even niet op en weg was de portemonnee. Ga nu maar eens bewijzen wie hem heeft gepakt. En ineens kunnen ze dan allemaal geen Engels meer! Uiteindelijk is de portemonnee teruggekomen na een paar maanden maar natuurlijk zonder geld. Mijn vermoeden, een werknemer bij de security die nota bene moet opletten of alles veilig is maar ja, je doet er helaas niks aan!

Stop dus altijd je portemonnee, paspoort en vliegticket veilig in je tas voordat het de check doorgaat!!!

Boeing 737 KLM naar Suriname

Tegenwoordig let ik beter op en zorg ik dat het bakje met mijn persoonlijke spullen tegelijk met mij door de security heen gaat. Anders wacht ik gewoon even. Dit gebeurt me natuurlijk geen tweede keer!

Safe travels!
logo amanda travel lichter

Deze blogs zijn ook interessant

8 comments

Aysun 29 juni 2018 - 08:19

Gezellige sait Amanda 🍹🍹🍹🍹🍹

Reply
Amanda 29 juni 2018 - 22:22

Dank je wel Aysun!

Reply
Nick 29 juni 2018 - 08:29

Een kleine aanvulling op wat mee te nemen in je handbagage samen met je medicijnen is een medicijnpaspoort. Misschien dat dit eigenlijk een eigen blogpost verdient ‘welke reisdocumenten heb ik nodig’ of zo… 😉 maar…
Een medicijnpaspoort is eigenlijk een must als je iets meer bij je hebt dan een aspirientje. Het is vervelend als je ineens in de ‘holding’ zit op een vreemd vliegveld. Voor je het weet ben je een drugskoerier … Wat voor jou de gewoonste zaak van de wereld is om bij je te hebben omdat je al jaren niet zonder een bepaald pilletje kan, is voor de douane van land X misschien wel een reden om je aan te houden omdat het medicijn wat je bij je hebt bij hun op de verboden lijst staat.

Zorg dus als je medicatie gebruikt dat je voor je reis een up-to-date medicijnpaspoort bij je hebt. Dat wordt gratis verstrekt door je apotheek en kan een hoop ellende schelen.

Reply
Amanda 29 juni 2018 - 22:23

Bedankt voor de aanvulling Nick! En nu niet meer vergeten!:)

Reply
Car 30 juni 2018 - 13:33

Hoi Amanda, ik zou zeker geen schaar, ook geen kleine meenemen, ik heb al een paar keer meegemaakt dat dit werd afgenomen, uiteraard zat het niet in MIJN baggage.

Reply
Amanda 1 juli 2018 - 11:11

Ja klopt. Maar de laatste paar keren dit jaar en vorig jaar dat ik vloog hadden er toch mensen een scheermesje en klein schaartje gewoon bij zich en kon gewoon door. Ik vond dat al heel apart. Maar deze regels kun je ook vinden op de website van Schiphol.

Reply
Marja 6 juli 2018 - 07:22

Toppie.

Reply
Amanda 6 juli 2018 - 12:59

🙂 dank je wel!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy