Zwitserland

Living abroad in Zwitserland

by Amanda

In deze rubriek Living Abroad, vragen we maandelijks in een interview hoe het is om te emigreren naar het buitenland. Deze maand hebben we Marlieke gevraagd om alles te vertellen over het emigreren en wonen in Zwitserland. 

Stel jezelf eens voor.

Mijn naam is Marlieke. Ik ben net 40 geworden en heb drie kinderen. Bram is nog een baby, Liza is 6 en Eva is 10.

Marlieke Zwitserland

In welk land ben je gaan wonen en waarom?

Wij wonen sinds 6 jaar in Zwitserland. Een land dat ik voordat we gingen verhuizen eigenlijk niet kende. We wilden altijd wel emigreren, maar de juiste baan voor mijn man kwam niet voorbij. Totdat we in Zwitserland op vakantie waren en hij de vraag kreeg om in Zwitserland te gaan werken. 3 maanden later waren we verhuisd!

Hoe ziet jouw leven er nu uit?

De eerste periode was best lastig. Ik sprak de taal niet en in bepaalde delen van Zwitserland kom je ook niet zo heel erg ver met het karige Duits dat ik op school had geleerd. Ik ben wel direct in de buurt opgenomen en voelde me wel heel welkom. Na zes jaar ben ik hier wel geland. Ik voel me thuis. Thuis in mijn huis, thuis in de taal, thuis met vriendinnen en thuis in de omgeving.

Ik werk als fotograaf en kan dus goed mijn tijd indelen. De oudsten zijn om 7:15 de deur uit, dan loop ik vaak een ronde met de hond. Nu mijn man thuis werkt doe ik dat lekker alleen, anders neem ik de baby mee. Buiten corona heb ik overdag nog best een sociaal leven met koffie drinken, speeltuin bezoek en andere leuke sociale dingen. Nu corona ook in Zwitserland rondwaart en ook in ons dorp, heb ik alle sociale activiteiten op stop gezet. 

De meiden zijn om 12:15 weer thuis van school, we lunchen dan en dan kunnen ze weer naar school. Liza van 6 zit in de eerste klas en heeft maar op 2 middagen les. Eva zit in de vierde klas en moet drie middagen naar school. Als ze jong zijn hebben ze nog veel vrije tijd, maar naarmate ze ouder worden is het flink aanpoten voor ze. Eva is op dinsdag en donderdag pas om 17:00 uur thuis. Als Bram slaapt probeer ik te werken.

Heb jij je veel moeten aanpassen aan het land/ de mensen?

We waren ineens enorm op onszelf aangewezen. Niemand om op terug te vallen. Ik had de eerste jaren ook geen auto, waardoor ik ook niet ergens gemakkelijk heen kon.

De Zwitsers staan niet bekend als gastvrije en open mensen, maar daar heb ik niks van gemerkt. Als jij je best doet, dan doen zij ook je best. Maar neemt niet weg dat ik me toch wel heb aangepast. Ik ging bij de gymclub en liep niet lang na de emigratie met Nordic Walking stokken. Dingen die ik nooit van mezelf verwacht had!

Zwitserland

Wat mis je het meeste aan Nederland?

Mijn familie. Qua eten en drinken zijn we inmiddels wel gewend hier. Al ben ik heel blij als ik in de winkel stroopwafels zie liggen of – zoals laatst – Chocomel (de enige echte) vind.

Heb je wel eens lastige momenten en wat doe je dan?

Dan bel ik mijn moeder. Dat geldt overigens ook voor mijn kinderen. Die bellen dan ook naar oma. En daarbij ben ik blij met mijn Nederlandse vriendinnen in Zwitserland.  Het is toch een soort van gezamenlijk verleden dat je deelt en zorgen uiten doe je toch het beste in je eigen taal.

Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt?

Dat is toch wel de geboorte van Bram. Een derde kindje stond niet bij ons op de planning. Vreemd land en geen familie om ons heen, en het was ook gewoon goed zo. De komst van Bram was onverwacht, maar hij is toch wel de kers op de taart.

Kids Zwitserland

Hoe is het contact met Nederland? (familie/vrienden)

Het verandert natuurlijk allemaal wel. Je hoort niet meer de kleine dingen die je vroeger wel hoorde. Maar als ik in Nederland ben, dan is het wel echt weer zoals vanouds. Wat ik heel jammer vind, is dat ik gewoon geen tijd meer heb om alle contacten te onderhouden.

Hoe denk je dat jouw toekomst eruit ziet?

Wat de toekomst ons brengt weet ik niet. Ik hoop in ieder geval dat de kinderen hun school hier mogen afronden en dat ik met mijn bedrijf nog heel veel mooie momenten mag vastleggen.

 

10.Heb je tips voor anderen die graag in een ander land willen gaan wonen?

Gewoon doen! Laat je niet tegenhouden door wat andere mensen zeggen.

Heb jij nou zelf ook het idee te gaan emigreren maar weet je niet waar je moet beginnen of heb je gewoon allemaal vragen. Je kunt ze hieronder in een bericht stellen aan Marlieke of aan de andere mensen die geïnterviewd zijn. 

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy